Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Utblick USA

Walmart säljer brittiska Asda – för 80 miljarder kronor

Publicerad: 8 Oktober 2020, 07:25

Brittiska Asda-kedjan har fått nya ägare i Issa Brothers och TDR Capital.

Foto: Pressbild

Walmart har sålt sitt brittiska dotterbolag Asda. Det blir det globala servicehandelsföretaget Issa Brothers som tillsammans med TDR Capital köper kedjan för motsvarande 80 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Walmart

Asda med 600 dagligvarubutiker i Storbritannien äger också klädkedjan George. Den 70 år gamla kedjan, som är landets tredje största, har sedan 1999 ägts av världens största detaljhandelskedja amerikanska Walmart. 

Under flera år har Walmart försökt att sälja dotterbolaget och för två år sedan offentliggjordes planerna på ett samgående mellan brittiska marknadstvåan Sainbury’s och Asda. Men Storbritanniens konkurrensmyndighet sa nej till affären och sedan dess har Walmart fortsatt att söka en lämplig köpare.

Issa Brothers och TDR Capital går in med lika stor andel i bolaget. Walmart kommer att behålla en minoritetspost i bolaget och en styrelseplats.

Issa Brothers driver servicehandelskedjor och köpcentrum runt om i världen.

Bröderna Mohsin and Zuber Issa säger i ett uttalande att de är ”stolta över att investera i det ikoniska varumärket Asda” och ”ser fram emot att tillsammans med Asdas ledning satsa på fortsatt tillväxt på den brittiska dagligvarumarknaden”.

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Walmart

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.