Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Utblick USA

Ketchup-kris i USA: Stor brist på små portioner

Publicerad: 12 april 2021, 07:26

”Ketchup can´t catch up”: Pandemin orsakar ketchupeffekt med brist på portionspåsar i USA.

Pandemin har orsakat en oväntad ketchupeffekt i USA: Brist på de små portionspåsarna. Jättar som Kraft Heinz kämpar för att svara på köpsuget.


Många restauranger och snabbmatskedjor i USA har i stort sett helt gått över till avhämtning under pandemin – samtidigt som kunderna ber att få med en extra laddning ketchup-påsar i leveransen.

Effekten: Ketchupbrist. I alla fall när det gäller portionspåsarna.

Kraft Heinz och andra stora leverantörer har i dag svårt att hinna svara på beställningstrycket. Det är ingen brist på själva ketchupen, men på portionspåsarna och jättarna kramar maximalt ur produktionen samtidigt som de investerar stort i utökad tillverkningskapacitet för plastpåsarna.

Media i USA frossar i fenomenet med formuleringar som ”Ketchup can´t catch up”. Amerikanska tidningar skriver om restaurangägare som tar till alla tänkbara metoder och knep för att lösa ketchup-pås-bristen, med allt från att byta till mindre leverantörer till att själva tappa upp ketchup i små behållare.

Flaskhalsen i USA berör i första hand matställen med take away, men vissa typer av restauranger tillåts fortfarande ha öppet. Dessa går också i stor skala över till små portioner, vilket rekommenderas av amerikanska CDC, Center for Disease Control – vilket förvärrar problemet ytterligare. 

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.