Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick USA

Kaliforniens tuffa matsvinnslag: Butiker måste teckna avtal med hjälporganisationer

Publicerad: 25 januari 2022, 12:25

Tonvis med mat hamnar varje år i de kaliforniska deponierna. Detta vill myndigheterna nu sätta stopp för.

Foto: Pressbild

Amerikanska delstaten Kalifornien har sedan årsskiftet landets tuffaste lagar kring matsvinn. Butiker tvingas nu skriva avtal med hjälporganisationer för att ta tillvara osäljbara livsmedel.


SB


Det är de höga metangasutsläppen från deponier där den osäljbara maten dumpas som efter fem års debatter fått myndigheter och politiker att ta de tuffa beslutet.

I första hand ska butiker och livsmedelsproducenter, enligt den nya lagen, sluta avtal med matbanker och andra hjälporganisationer för att ta tillvara överskottsmaten som inte anses säljbar. I andra hand ska maten komposteras eller gå till djurmatsindustrin.

Det är dels de stora klimatförändringarna i USA:s folkrikaste delstat som visat sig i de senaste årens skogsbränder och skyfall som fått delstatsregeringen att slutligen fatta beslutet om lagen som heter ”SB 1383”. Men förslaget tar också sikte på det faktum att hundratusentals Kaliforniabor inte kan äta sig mätta, ett av fem barn beräknas exempelvis leva i så knappa omständigheter att de inte alltid har mat för dagen.

Såväl livsmedelsbutiker som producenter, grossister och distributörer påverkas av den nya lagen, men även privathushåll måste nu kompostera sitt matavfall.

Bland de frågor som många kedjor nu ställer sig är hur livsmedelssäkerheten ska kunna garanteras när exempelvis färdigmat skänks till behövande.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev