Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick USA

Hundra butiker får en ny medarbetare - roboten Tally skannar efter varubrist

Publicerad: 31 augusti 2021, 08:12

Schnuck-kedjan i södra USA installerar roboten Tally i samtliga sina 111 butiker.

Foto: Whitney Curtis

Nu ska medarbetarna i över hundra dagligvarubutiker slippa tråkiga uppgifter som inventering. I stället tar roboten Tally över jobbet att flera gånger om dagen skanna hyllor på jakt efter varubrist och larma innan det blir tomt.


Det är dagligvarukedjan Schnuck Markets i södra USA som nu installerar automatiseringssystemet Tally, framtaget av Simbe Robotics, i samtliga sina 111 butiker. Därmed blir aktören först i världen med att i stor skala använda sig av en AI-driven butiksrobot.

Tally kommer två-tre gånger per dag att skanna av hyllorna i butiken för att autonomt notera hur många enheter som återstår av en viss artikel, kontrollera prisuppgifter och hur kampanjer genomförs.

– I det ”nya normala” inte minst post-pandemin, har Tally varit avgörande för att säkra att vi erbjuder kunderna en topp-upplevelse i butik, säger Dave Steck, IT-direktör på Schnuck.

Redan 2017 testade Schnuck-kedjan den första roboten och expanderade sedan försöket till en handfull andra butiker under 2020. Nu har man alltså beslutat att samtliga butiker ska få en egen ”Tally”.

Erfarenheterna med roboten visar bland annat att AI-tekniken:

* Hittar 14 gånger fler restade artiklar än manuell skanning.

* Minskar ”hål i hyllan” med 20-30 procent.

* Ökar överensstämmelsen mellan hyllpris, kampanjpris och pris i kassan.

Susan Berzelius

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev