Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Utblick USA

Handeln i Washington stänger ner i väntan på presidentinstallationen

Publicerad: 20 januari 2021, 09:47

Säkerheten, och oron, är stor på den amerikanska huvudstadens gator inför ceremonin i dag där Joe Biden formellt svärs in som USA:s näste president.

Foto: Mattias Lundblad/TT

När den 59:e presidentinstallationen genomförs i Washington DC i kväll onsdag, svensk tid, sker det i en nedstängd, amerikansk huvudstad. ”Vi är vana vid veckolånga festligheter som genererar miljoner extra i omsättning - i år blir det ingenting” säger Norma Kelly på handelskammaren.


Redan förra veckan, en vecka efter de omskakande händelserna i Kapitolium, började arbetet med att stänga ner de centrala delarna av Washington DC inför dagens presidentinstallation. 13 tunnelbanestationer har exempelvis varit stängda i en vecka som ett led i säkerhetsarbetet och 20 000 soldater från nationalgardet har mer eller mindre belägrat staden.

– Normalt sett genererar en presidentinstallation miljoner extra i intäkter för butiker, restauranger och hotell i hela Washington, det är festligheter och glad stämning. Men i år har stadens borgmästare uppmanat människor att stanna hemma och hotellen att hålla stängt, säger Norma Kelly, mediastrateg på Washingtons handelskammare, till Dagligvarunytt.

Borgmästare Muriel Bowser säger att staden är ute på ”okänt vatten” eftersom man aldrig ställts inför en installationsceremoni utan publik och allmänhet.

Bild 1/2  Whole Foods Market i området Foggy Bottom och Walmart Supercenter på H Street ligger bara någon kilometer från Kapitolium där Joe Biden i dag svärs in som USA:s 46:e president.

Foto: Susan Berzelius

Det centrala området National Mall mellan och runt alla kända monument och Vita huset i centrala staden är sedan en vecka helt avstängt och några turister syns inte till.

– Washington DC är oerhört beroende av sin besöksnäring och pendlarna och under det gångna pandemiåret har våra mindre företag i centrum redan tappat i genomsnitt 53 procent av sin omsättning, säger Norma Kelly.

Ingen butik tvingas att hålla stängt och för de som arbetar i butikerna i det nedstängda området går det fortfarande att komma till arbetsplatsen genom att visa upp ID vid avspärrningarna.

– Men de flesta butiker, varuhus och restauranger kommer av säkerhetsskäl att hålla stängt ändå, tippar Norma Kelly.

– Dels av omtanke om medarbetare dels för att det helt enkelt inte kommer att bli någon försäljning att tala om, åtminstone inte i närområdet kring Kapitolium där ceremonin äger rum.

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.