Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick USA

Amerikanska handeln bullar upp för att möta Bidens stimulanscheckar

Publicerad: 15 mars 2021, 06:43

Stimulanscheckar på närmare 12 000 kronor per person är på väg ut till konsumenter i USA.

Foto: Steven Depolo

Efter att senaten i USA slutligen godkänt president Joe Bidens massiva stödpaket är stimulanscheckarna på väg ut till hushållen – och handeln fyller på för att möta den väntade köprushen.


Det är ett rekordstort stimulanspaket för att stötta den amerikanska ekonomin under coronapandemin som klubbats igenom i Senaten: 1 900 miljarder – dollar. 

En del av paketet är de nya stimulanscheckar på 1 400 dollar – strax under 12 000 kronor – per person som delas ut som direkta utbetalningar till nio av tio hushåll. Stödet beräknas vara aktuellt för 85 procent av de amerikanska konsumenterna och började betalas ut under den senaste helgen.

Det är den tredje omgången med stödcheckar som delas ut i USA, den här gången rekordstor.

De som väntas få störst del av konsumenternas stödpengar är dels restaurangbranschen och dels detaljhandeln, när många konsumenter nu får möjlighet att möta behov och genomföra köp som skjutits upp. 

Inom detaljhandeln väntas försäljningen öka särskilt hos dagligvaru-, kläd-, hemutrustnings- och lågprisbutiker. Därför väntas kedjor som Walmart, Kohl´s, Dollar General och Home Depot kunna redovisa kraftiga säljlyft inom kort.

”Att säkerställa att de amerikanska medborgarna får möjligheten till snabba och säkra vaccinationer är den viktigaste delen i beslutet som togs av senaten”, säger National Retail Federations vd Matthew Shay och tillägger:

”Detaljhandeln har stått i frontlinjen genom hela coronakrisen och fortsätter arbeta hårt för att erbjuda vaccin till medarbetare och konsumenter över hela landet. Denna satsning innebär en oöverträffad nivå av stöd, men vi hoppas samtidigt på fortsatta statliga stimulanser till de familjer och småföretag som drabbats hårdast av pandemin.”

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev