Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick USA

Allt fler kedjor pandemi-belönar medarbetarna - men Kroger möter kritik

Publicerad: 9 februari 2021, 14:33

Kroger är en av USA:s dagligvarukedjor som uppmuntrar medarbetare att låta vaccinera sig genom att ge dem en bonus.

Foto: Pressbild

Nu försöker amerikanska dagligvarukedjor att överträffa varandra i bonusar och lönetillägg till de medarbetare som vaccinerar sig mot covid-19. Senast i raden är Kroger-koncernen.
Samtidigt får kedjan kritik för att hellre stänga butiker än betala ett extra, lokalt lönetillägg.


Ämnen i artikeln:

Corona

För några veckor sedan berättade Lidl USA att deras medarbetare lockas med en bonus på 200 dollar om de låter vaccinera sig mot covid-19. Flera andra har sedan följt efter. USA:s näst största dagligvarukedjan, Kroger erbjuder nu 100 dollar till såväl butiksmedarbetare som anställda i bakomvarande led om de vaccinerar sig med full dos och sedan visar upp ett intyg. Utöver bonusen får de även 100 dollar att handla för i kedjans butiker och bonuspoäng på kedjans bensinstationer.

Satsningen kostar koncernen 50 miljoner dollar, cirka 400 miljoner kronor.

– Sedan pandemiutbrottet i mars förra året har vi investerat totalt 1,5 miljarder dollar i säkerhet och hygien inklusive bonusar och lönetillägg för de mest utsatta av vår personal, säger Tim Massa, HR-chef, Kroger.

Men samtidigt kommer Kroger att stänga två av sina butiker, en under varumärket Ralph's och en under Pay 4 Less-kedjan, i Long Beach i södra Kalifornien. Detta efter att borgmästaren i Long Beach fattat ett beslut om att butiksanställda ska få ett extra tillägg på fyra dollar i timmen på grund av sin utsatthet i ”pandemifronten”.

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News