Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Tyskland

Rewes självkörande butik: Vinka så stannar jag!

Publicerad: 21 juli 2021, 11:51

”Snack mobil” är självkörande, utrustad med sensorer och kontaktlöst betalsystem.

Foto: Vodafon/Rewe

Tyska stormarknadskedjan Rewe testar en självkörande butik tillsammans med Vodafone. Vill du handla? Vinka, så stannar butiken.

Ämnen i artikeln:

LogistikBetalningslösningar


Testet av den mobila butiken, kallad ”Snack mobil”, pågår i Köln – och fordonet är enligt Rewe det första i sitt slag som är i drift i Europa.

Den mobila butiken är utrustad med kameror, sensorer och den senaste mobila tekniken. Kunderna kan handla snacks, godis och dryck och betalar kontaktlöst.

I ett startskede kör fordonet, mellan klockan 10 och 16, i en slinga på området och stannar på förutbestämda platser. Och om någon vill handla däremellan? Då räcker det att vinka, så svänger butiken in till vägkanten och stannar.

Testet i Köln kommer att pågå till september i år.

Den mobila butiken rör sig i sex kilometer i timmen och om färdvägen korsas av andra fordon, cyklister eller fotgängare, då stannar den automatiskt. Under testperioden kommer dock en person att assistera och följa med i rutten för att kontrollera att allt fungerar som det ska.

– Vi tar förarlösa fordon från test till verkliga livet, sa Hannes Ametsreiter, vd för Vodafone Tyskland, vid lanseringen av projektet.

Liknande koncept har testats av andra aktörer. Rewes ”Snack mobil” har klara likheter, skriver Retail Detail, med en sjävkörande butik som testades i Boston 2019 av Ahold Delhaizes dotterbolag Stop and Shop.

LÄS MER: Elfordon ersätter lastbilar när näthandlad mat rullas fram till dörren 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev