Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Tyskland

Kapplöpning om kassalös teknik – Lidl utvecklar automatiserad ”Light-butik”

Publicerad: 16 mars 2021, 09:28

Nya sidor av Lidl: Tyska lågprisjätten utvecklar teknik för helautomatiserade och kassalösa butiker.

Amazon utmanas av europeiska jättar, bland andra Schwarz Gruppe som utvecklar teknik för kassalösa ”Lidl Light-butiker” – tillsammans med Klarna.Amazons öppning nyligen av sin första helautomatiserade butik i Europa – en Amazon Fresh i London – fick mycket uppmärksamhet. Men den amerikanska jätten är långt ifrån ensam om att utveckla kassalös teknik.

Lidls ägare Schwarz Gruppe, Europas största dagligvaruaktör, testar nya, automatiserade butikskoncept i Tyskland. På ett av sina egna utbildningscenters provkörs bland studenterna ett ”Lidl Light”, ett Amazon Go-liknande koncept för en app-styrd närbutik som kallas Shop Box.

I butiken kan kunder som registrerat sig i appen, precis som hos Amazon, plocka sina varor och sedan gå ut. Betalningen sker automatiskt via Klarna, allt med hjälp av kamera- och sensorteknik.

Schwarz Gruppe utvecklar och testar också, skriver Retail Detail, konceptet Collect Box. Här kan kunderna sammanställa en inköpslista i sin smartphone, betala automatiskt via Klarna och sedan hämta kassarna vid ett utlämningsställe i en terminal.

En annan europeisk aktör som utmanar Amazon i kapplöpningen kring kassalös teknik är Jumbo, med butiker i Nederländerna och Belgien. Supermarketkedjan utvecklar kassalös teknik med ett annat anslag: I stället för att automatisera hela butiken så testar man ”smarta kundvagnar”.

Jumbos kundvagnar är utrustade med kameror, en touch-skärm och använder AI-teknik för att identifiera och registrera varorna. På skärmen har kunden koll på hur mycket som lagts i vagnen och slutsumman.

Jumbo testar tekniken i en av sina butiker, i Veghel nära Eindhoven, och den kommer – för att ge ett kassalöst koncept – att utvecklas genom att också ge kunden möjlighet att betala via skärmen.

Under hösten testades samma typ av teknik av amerikanska dagligvarujätten Kroger i Cincinnati. Kedjan kallar sin AI-styrda och skannerförsedda kundvagn för Kro-go.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev