Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Storbritannien

Livsmedelsbrist till jul hotar när Europa stänger gränserna för britter

Publicerad: 22 december 2020, 07:03

Brist på frukt och grönsaker i brittiska livsmedelsbutiker kan bli verklighet när Europa stänger gränserna för britter.

Foto: Sainsbury's

I takt med att flera länder beslutat om inreseförbud från Storbritannien ökar riskerna för livsmedelsbrist snabbt. Brittiska marknadstvåan Sainsbury’s varnar för brist på vissa grönsaker redan inom några dagar.


Ämnen i artikeln:

Corona

Den nya, och mer smittsamma versionen av mutationen av coronaviruset har fått många länder i Europa att stänga gränserna för brittiska besökare eller andra som vistats i Storbritannien. Frankrike har exempelvis stängt sina gränser för alla brittiska långtradare under 48 timmar. Sträckan Dover-Calais trafikeras normalt av 10 000 lastbilar per dygn, många med livsmedel från kontinenten.

Att resa in till ö-nationen är visserligen inte förbjudet men oron att inte få komma tillbaka till hemlandet igen har fått många åkare och lastbilschaufförer att tveka om att åka in i Storbritannien.

Landets näst största dagligvaruaktör, Sainsbury´s, sa på måndagsmorgonen att det ”redan inom några dagar kan råda brist på vissa importerade frukter och grönsaker” i butikerna. Bland annat nämndes blomkål, sallat, broccoli och citrusfrukter.

Samtidigt uppmanade kedjan alla kunder att bära munskydd i butikerna.

– Gränsstängningen kan potentiellt skapa en allvarlig störning i britternas leveranser av färsk julmat - och export av brittiska matvaror och drycker, säger branschorganisationen Food and Drink Federations vd Ian Wright.

I lördags meddelade premiärminister Boris Johnson att landet går in i ”nivå-4” av restriktioner. Det innebär, förutom kraftiga inskränkningar för den enskilde, att all ”icke-väsentlig handel” måste stänga.

SVT:s korrespondent i London beskrev på måndagen läget som ”utomordentligt allvarligt”.

 

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News