Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Storbritannien

Jätten fortsätter äta sig in på matmarknaden – Amazon Go på gång i Storbritannien

Publicerad: 2 mars 2021, 12:23

Amazons första helautomatiska Go-butik uppges öppna inom kort i London.

Amazon uppges öppna den första fysiska butiken med det kassalösa Go-konceptet i London denna vecka – och den amerikanska jätten lanserar nya koncept för matbutiker i snabb takt.

Ämnen i artikeln:

Amazon


Amerikanska giganten Amazon fortsätter lansera fysiska dagligvarubutiker. 

Den första brittiska Amazon Go-butiken uppges öppna i Ealing i västra delen av London senare denna vecka. Go-butikerna är Amazons helt automatiserade och kassalösa butikskoncept – i stället för att gå genom en checkout registrerar sensorer och kameror inköpen och debiterar kundens konto automatiskt.

Amazons första Go-butik med ”just walk out-konceptet” gjorde entré 2018. I USA finns nu två något större Amazon Go-butiker i Seattle och Redmond, Washington, tillsammans med ytterligare 26 Go-butiker i kompaktformat i Chicago, Seattle, New York City och San Francisco.

Öppningen i London är ytterligare ett steg i Amazons inbrytning på den fysiska dagligvarumarknaden. Jätten uppges ha planer klara för fortsatt expansion med ytterligare 30 Go-butiker i Storbritannien. 

I USA har profilen Amazon Go Grocery lanserats, butiker med samma automatiserade teknik som hos Go, men med betydligt större yta och sortiment.

Nyligen öppnade också den tionde supermarket-butiken i Amazon Fresh-profilen i USA. Företaget utvecklar dessutom en hybrid mellan de större Fresh-butikerna och det mindre, kassalösa, Go-formatet med en supermarket som har en helautomatiserad zon för mindre inköp tidigt i kundvarvet. Konceptet testas i Chicago.

Amazon lanserar helautomatiska och kassalösa Go Grocery-butiker med större yta och sortiment.

Amazons kliv in på den fysiska dagligvarumarknaden har varit hett nyhetsstoff under flera år. I en tidigare rapport från Bloomberg var prognosen till exempel att Amazon kan öppna upp till 3 000 Go-butiker under de närmaste åren.

Hur etableringstakten kommer att se ut återstår att se, men de helautomatiserade butikerna skapar utan tvekan ett stort intresse bland amerikanska konsumenter – även om Amazons matförsäljning i USA i dag inte är i närheten av matjättarnas så betraktas e-handelsgigantens ambitioner med respekt.

Ett exempel på vad som sjuder på marknaden är en ny undersökning från opinionsinstitutet Piplsay, där 30 000 amerikanska konsumenter svarat på frågor. 

Resultatet: Nästan 60 procent av de tillfrågade vill gärna ha en Amazon Go-butik i närheten och ser konceptet som en utmanare till stora, etablerade matkedjor som Walmart och Kroger.

”Amazons entré på den fysiska dagligvarumarknaden har fått en kraftig, extra medvind av pandemin, med kassalös teknik under uppsegling som nästa stora trend i detaljhandeln”, kommenterar Piplsay.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev