Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Storbritannien

Europapremiär för Amazons kassalösa snabbshopping – här tar jätten första steget

Publicerad: 16 mars 2021, 08:40

Bild 1/5  För att handla behöver kunden ladda ner Amazons app i mobilen. I appen registrerar man sig och lägger in ett betalkort. Är man redan kund hos Amazon är det bara att logga in i appen.

Foto: Nina Granberg Melin

Efter flera år av rykten har Amazon slagit upp portarna till sina två första fysiska matbutiker i Europa. Butikerna, båda i London, är inte bara premiär för e-handelsjättens kassalösa koncept Amazon Fresh. Det är också första steget i en stor roll-out i Storbritannien och förmodligen på sikt i Europa.

Ämnen i artikeln:

ObemannatAmazon

Det har kallats årets största brittiska butiksöppning och det har varit en branchsnackis de senaste åren. Så det är inte förvånande att köerna ringlat långa varje dag sedan Amazon Fresh slog upp portarna i västra London för två veckor sedan. I dag, tisdag, öppnade dessutom den andra butiken, i stadsdelen Wembley i London.

Rykten säger att jätten tecknat kontrakt på totalt tio butiker så sannolikt blir det fler framöver. 

– Responsen har varit väldigt positiv. Kunderna tycker det går snabbt och är enkelt. Många tycker det är extra bra nu under pandemin att man bara tar sina varor och går, berättar Dommito som arbetar på alkoholavdelningen. 

Den stora nyheten som särskiljer Amazon Fresh från traditionella matbutiker är ett kassalöst, high tech-system med kameror och sensorer som innebär att kunderna med en app kan handla och betala utan att passera någon kassa. 

Londonbutiken ligger strategiskt placerad mitt på den lokala huvudshopping-gatan i stadsdelen Ealing som är en knutpunkt för kollektivtrafiken i västra London. 

Amazons kassalösa butiker finns sedan tidigare i USA och går där under namnet Amazon Go.  Storleksmässigt befinner sig Amazon Fresh någonstans mellan en servicebutik och en vanlig matbutik. 

Egna varumärket ”by Amazon” utgör en stor del av butikens utbud av baslivsmedel och färdigmat. I butiken kan kunderna också hämta och returnera varor som beställts hos Amazon på nätet. 

Text och foto: Nina Granberg Melin

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev