Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Storbritannien

Corona-app skapar falsklarm i brittiska butiker

Publicerad: 8 januari 2021, 10:23

Foto: Susan Berzelius

Brittiska jätten Tesco uppmanar sina anställda att stänga av den statliga ”skydds-appen” för att undvika falska corona-larm – och att hela butikslag sätts i karantän i onödan.


Den statliga brittiska sjukvårdsorganisationen NHS (United Kingdom National Health Service) mobilapp för ”track and trace”, spårning och kartläggning, skapar oväntade problem i handeln.

Tesco, Storbritanniens största dagligvarukedja, uppmanar nu anställda att stänga av appen under sina arbetsdagar. Anledningen är att appen riskerar att skapa falska corona-larm

NHS app är konstruerad som en hjälp att bromsa smittspridningen efter att personer vistats i offentliga miljöer. Appen larmar om någon varit i närheten av en annan person, som testat positivt för covid-19. App-innehavaren måste då sättas i karantän i tio dagar,

Funktionen har en baksida för butiksanställda som ofta lägger sina jobbmobiler i skåp i omklädningsrum efter arbetsdagens slut. Om någon anställd på hemmaplan då konstateras smittad har många medarbetares mobiler varit inom ”riskzonen”, utan att personerna varit i kontakt med varandra – och medarbetare kan felaktigt tvingas i karantän.

Det var Tescos butik i Redruth, Cornwall, som nyligen flaggade för risken att appen kan skapa falsklarm. Tesco centralt fortsätter nu uppmana sina anställda att ladda ned appen, men ber dem samtidigt att stänga av den medan de jobbar i butikerna.

– Ett litet antal medarbetare i vår butik i Redruth har testat positivt och deras kontakter och nära kollegor har informerats, säger en talesperson för Tesco till tekniksajten Charged.

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News