Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Storbritannien

Brittiska kedjor hamstrar dagligvaror i väntan på hård Brexit

Publicerad: 16 december 2020, 13:38

Foto: Co-op

Ringlande köer av lastbilar vid brittiska hamnar och dagligvaruaktörer som uppmanas att hamstra varor. Storbritanniens, hittills, misslyckade försök att få till ett förbindelseavtal med EU sätter nu spår i den brittiska vardagen.


Redan för några dagar sedan uppmanade den brittiske premiärministern Boris Johnson landets dagligvarukedjor att hamstra importerade varor för att säkra tillgången i åtminstone tre månader efter årsskiftet.

Vid ett, troligt, ”no-deal” i de pågående förhandlingarna med EU handlar den största oron om brist på frukt och grönsaker och andra färskvaror från kontinenten.

Andrew Opie, livsmedelsansvarig på branschorganisationen British Retail Consortium, säger till tidningen The Guardian att handeln och leverantörerna ”gör allt de kan för att minska störningar för konsumenterna”. En av åtgärderna handlar om att bygga lager av torrvaror och konserver.

Den brittiska regeringen och dagligvarubranschen har också uttryckt stor oro kring eventuell ”panikhamstring” i butikerna. Särskilt som den andra vågen av pandemin sveper in över landet och man befarar en hamstringsvåg liknande den i våras.

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News