Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Norge

Stängd gräns gynnar norsk dagligvaruhandel - nyanställer 3000

Publicerad: 12 januari 2021, 07:37

Kiwi är en av Norgesgruppens kedjor som nyrekryterat hundratals medarbetare för att möta den kraftigt ökande dagligvaruförsäljningen i Norge.

Foto: Kiwi

Noll gränshandel, högre snittköp och försäljning som tidigare tillföll krogbranschen. Det finns flera förklaringar till att Norgesgruppen nyanställt 3 000 butiksmedarbetare under det gångna året.

Ämnen i artikeln:

Norgesgruppen

SB


Den norska dagligvaruhandeln har noterat kraftiga försäljningsökningar under de gångna månaderna. Marknadsettan Norgesgruppens kedjor Meny, Kiwi, Joker och Spar har nyrekryterat 3 000 medarbetare för att kunna möta omsättningsökningarna.

En stor del av ökningarna kommer av den stängda gränsen mot Sverige men också av att många konsumenter ersatt uteätande med att handla hem mer mat från butikerna.

– Vi upplever tillväxt i alla kategorier, inte bara typiska gränshandelsvaror, säger Øyvind Sæle Larsen, butikschef på Kiwi Ullerudsletta i Drøbak söder om Oslo, som noterat en 30-procentig tillväxt under pandemin.

Ökningarna i mejeri-, frukt- och grönt- och alla andra färskvaruavdelningar har gett butiken möjlighet att nyrekrytera långt fler medarbetare än normalt.

– Flera av våra extraanställda under helgerna kommer att erbjudas fast anställning till exempel.

Totalt har Kiwi-kedjan nyrekryterat 1 800 fler anställda under det gångna året jämfört med tidigare år.

Spar-butiken Kjelsås i Oslo har ökat bemanningen med mellan 20 och 25 procent sedan försäljningen ökat med 26 procent under 2020.

Meny-butikerna har samtidigt noterat att de får betydligt mer kvalificerade ansökningar till lediga tjänster. Många är arbetslösa kockar och andra tidigare medarbetare från restaurangbranschen.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev