Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Norge

Norsk handel väntas tappa i sommar - ökat resande över gränsen en förklaring

Publicerad: 1 juli 2021, 07:26

Ökat resande över gränsen men fortfarande få utländska besökare. Det är några förklaringar till att den norska sommarhandeln väntas minska med fem procent.

Foto: Lars Welin

Förra året slog den norska handeln rekord i omsättning i juli och augusti. Stängda gränser och semester på hemmaplan bidrog. Men i år spår experter en nedgång på fem procent under de kommande två månaderna.


Ämnen i artikeln:

Gränshandel

Norsk handel förväntas minska med fem procent under juli och augusti i år jämfört med samma månader 2020. Anledningen är förstås att reserestriktionerna lättas och fler norrmän väntas resa utomlands i år inte minst till Sverige där ju gränshandeln stått näst intill still under 16 månader.

Virke, den norska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, spår att butikshandeln i Norge uppgår till 90 miljarder norska kronor i juli och augusti, en nedgång med fem procent. Samtidigt väntas online-, gräns- och torghandeln öka med 17 procent till 13 miljarder norska kronor.

Men även om norsk handelsexpertis spår en nedgång i den fysiska handeln väntas den fortfarande ligga på en högre nivå än sommaren 2019.

– Avsaknaden av utländska besökare bidrar också till en nedgång i handeln, säger Harald Jachwitz Andersen, direktør i Virke Handel.

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Gränshandel

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News