Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Norge

Coop Norge vill tvinga ryska skidåkare bära Ukrainas färger: ”Måste göra vårt yttersta”

Publicerad: 1 mars 2022, 09:48

Coop Norge byter logga under världscupen i skidåkning i solidaritet med Ukraina.

Foto: Coop Norge

Coop Norge, som är huvudsponsor till världscupen i längdskidåkning, vill se till att ryska skidåkare måste bära blågula nummerskyltar för att få delta i tävlingen.

Ämnen i artikeln:

Coop

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Reaktionerna i sportens värld efter Rysslands invasion av Ukraina har varit hårda. Bland annat har det svenska herrlandslaget i fotboll krävt att Ryssland ska diskvalificeras från kvalet till fotbolls-VM 2022, något som de internationella organisationerna Fifa och Uefa slutligen gått med på. 

Ryska idrottare ser även ut att stöta på patrull i den pågående världscupen i längdskidåkning, som avslutas den 20 mars. 

LÄS MER: Handlare samlar in pengar till Ukraina: ”Om alla gör lite blir det mycket” 

Detta efter att tävlingens huvudsponsor, Coop Norge, tillsammans med andra försökt få det Internationella skidförbundet (FIS) att utesluta ryska deltagare från deltävlingarna i norska Drammen och Holmenkollen, som drar i gång i slutet av denna vecka.

FIS har dock fattat beslutet att ryska deltagare ska få tävla.

Men nu väljer Coop Norge att göra om sin logga på de nummerlappar som skidåkarna bär. Coops logga kommer att bli gul och blå under sprintloppet i Drammens centrum på torsdag, damernas tremil i Holmenkollen på lördag och femmil på samma plats på söndagen.

LÄS MER: Rysk delikatessbutik räds inte tomma hyllor: ”Jag tänker inte på affärer, utan på våra brödrafolk”

– Vi måste göra vårt yttersta. Som vi ser det skulle det inte ha någon effekt att bara ta bort logotypen och ha en vit bakgrund. Vi hoppas att det räcker för att ryssarna inte går med i startnumren om inte FIS utesluter dem från loppen, säger Bjørn Takle Friis, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Coop Norge, till VG.

Coop Norge är långt ifrån nöjda med att Internationella skidförbundet inte tänker utesluta ryska idrottare från tävlingar under den kommande tiden. Det bekräftar föreningen i ett mejl till VG.

– Vi har gett FIS tydliga riktlinjer för vad vi tycker. De måste svara omedelbart. I sympati och i solidaritet med Ukraina kan vi inte acceptera att det ryska laget får delta i världscupen, säger Bjørn Takle Friis till tidningen. 

LÄS MER: Så stöttar kedjorna: ”Vi står i startgroparna med olika insatser” 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev