Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Frankrike

Ingen app, ingen skanner när franska jätten testar kassalöst i Paris

Publicerad: 21 december 2021, 11:01

Franska Carrefour har öppnat en servicebutik i Paris som är kassalös men inte heller kräver skanner, app eller registrering.

Foto: Amelie Laurin

Franska dagligvarujätten Carrefour är, troligen, först i världen med en butik där kunden varken behöver passera en kassa, skanna varor eller ladda ner en app för att handla. Carrefour Flash ligger i centrala Paris.

Ämnen i artikeln:

InternationelltTeknologi

SB


Carrefour kallar det nya butiksformatet Flash 10/10 för att poängtera att det ska ta tio sekunder att handla och tio sekunder att betala. Möjligen något överdrivet men snabbt går det om den avancerade tekniken från kaliforniska tech-företagt Aifi fungerar.

Kunden behöver inte skanna i Carrefour Flash-butiken. Bara plockar varor från hyllorna.

Foto: Amelie Laurin

Kunden, som ”tilldelas” en avatar vid entrén och spåras anonymt, enligt Carrefour, plockar helt enkelt sina önskade varor direkt i sin kasse. Alla varor registreras automatiskt och kunden kan i realtid, i läsplattor som placerats ut i butiken, se vad hen har handlat för. Sen är det bara att betala och lämna butiken. Betalningen sker automatiskt genom att korgen ”valideras” och betalningen sker kontaktlöst, kunden passerar inte ens några utgångsspärrar.

Vill kunden ha ett kvitto är det bara att skanna en QR-kod så skickas kvittot elektroniskt.

Tekniken som ligger till grund för butiken omfattar 60 HD-kameror, närmare 2 000 sensorer inbyggda i hyllorna, en algoritm som tolkar all data samt ett patenterat system av läsplattor.

På butikens läsplattor kan kunden se hur mycket hen handlat för.

Foto: Amelie Laurin

Fyra anställda finns till hands i butiken men dessa ska i första hand drifta butiken och fylla på varor, men också lämna ut click and collect-order till e-handelskunder.

Carrefour Flash har 900 ”vardagsartiklar” på hyllor och i kyldiskar och den ligger i Paris elfte arrondisement.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev