Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Utblick Danmark

Nya hårda restriktioner i Danmark - butiksrestauranger tvingas stänga

Publicerad: 8 december 2020, 09:01

Foto: Susan Berzelius

Den ökade smittspridningen i Danmark får regeringen att införa allt striktare restriktioner. I butikerna ska kunderna hålla till höger och butiksrestauranger och kaféer tvingas stänga från i morgon, onsdag. ”Vi satsar på take away”, säger Lars Aarup, Coop Danmark.


Ämnen i artikeln:

Corona

Danska statsministern Mette Fredriksen meddelade i går, måndag, att alla restauranger, barer och kaféer ska hållas stängda från den 8 december och till och med 3 januari i 38 av landets kommuner.

– De nya reglerna gäller främst Köpenhamn, Århus och Odense med kringkommuner, säger Coop Danmarks kommunikationschef Lars Aarup till Dagligvarunytt.se.

– De butiker som har serveringar måste självklart stänga dessa också. Men vi satsar på to go-måltider som vi tror kan bli extra efterfrågade när restaurangerna stänger.

Läs mer: Danmark inför hårda coronarestriktioner för handeln 

Redan i förra veckan meddelade danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten att butikerna måste ta ett ökat ansvar för att minska smittspridningen. Bland annat ska golvmarkeringar visa att kunderna ska hålla till höger i gångarna. Anvisningarna kom till kedjorna så sent som i söndags.

– Det var kort varsel för att ställa om, säger Lars Aarup. Men är det något som vi har lärt oss under 2020 så är det att saker och ting ändras snabbt.

Lars Aarup tillägger att Coops medarbetare är tacksamma att de nu slipper munskyddskravet. 

– Det är tufft och svettigt att bära munskydd när man jobbar fysiskt på butiksgolvet.

Inför den kommande julhandeln har Coop beslutat att skippa alla kampanjer som annars riskerar att locka stora mängder med kunder.

 – Vi uppmanar även kunderna att utnyttja hela öppettiden och inte bara tiden 15 till 18 när det är trångt i våra butiker, säger Lars Aarup.

 

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.