Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Danmark

Nya coronaregler i Danmark - butiker kan bötfällas för bristfällig skyltning

Publicerad: 7 januari 2021, 10:25

Foto: Johannes Jansson/Norden.org, Susan Berzelius

Nya, ännu hårdare coronarestriktioner väntar nu den danska dagligvaruhandeln. Från i morgon, fredag måste avståndet vara minst två meter mellan kunder och ett tuffare tak är satt på antalet kunder i butiken samtidigt.


Den danska regeringen och Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, Sundhedsstyrelsen, har infört nya restriktioner i landet från och med den 8 januari för att begränsa smittspridningen.

För dagligvaruhandeln handlar det exempelvis om obligatorisk skyltning om avståndshållning. Har butiken inga skyltar kan böter utdömas.

Kunderna själva åläggs att hålla minst två meters avstånd och butiker med en yta på 2 000 kvadratmeter eller mer måste ha ”synliga” kundvärdar.

Dessutom begränsas antalet kvadratmeter/kund efter storleken på butiken. För butiker under 2 000 kvadratmeter ska varje kund ha minst 7,5 kvadratmeters yta, men i en stormarknad på mellan 5 000 och 10 000 kvadratmeter måste ytan i genomsnitt vara tolv kvadratmeter per kund.

På Twitter kommenterar Rema 1000:s kommunikationschef Jonas Schrøder:

– Vi tömmer vårt lager på avståndsmarkeringar, beställer hem fler och sätter dem nu på golvet med två meters avstånd enligt de nya anvisningarna.

Susan Berzelius

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev