Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Danmark

Danskt regeringsförslag ska bromsa butiksnedläggningarna på landsbygden

Publicerad: 2 juni 2021, 08:17

Dagrofa, som bland annat driver Min Købmand-butiker på landsbygden, gläder sig över det nya regeringsförslaget.

Foto: Dagrofa

De senaste tolv åren har antalet dagligvarubutiker på den danska landsbygden halverats. Det ska nu regeringen ändra på och miljonsatsar på butiker som drivs av invånarna själva i glesbygd.


Den danska regeringen vill vända den negativa utvecklingen på landsbygden som inneburit att antalet butiker har halverats sedan 2009. En satsning på motsvarande 25 miljoner svenska kronor ska gå till etableringen av butiker som drivs via bykollektiv på landsbygden, i mindre samhällen och på små öar.

Dagrofa-koncernen, som står bakom kedjorna Meny Spar, Min Købmand och Let-Køb gläder sig över beskedet.

– Utspelet är viktigt för att det kommer att bana vägen för lokalt förankrade dagligvarubutiker i hela landet, säger koncernchef Tomas Pietrangeli.

– Det är glädjande att regeringen ser vikten med att alla danskar, i samarbete med lokalsamhällena, får tillgång till en bra dagligvarubutik.

Konkret betyder regeringens förslag att man matchar det belopp som invånarna samlat ihop för att starta en ny butik. Ett maxbelopp är satt till 400 000 danska kronor, cirka en halv miljon svenska kronor.

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News