Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Danmark

Dansk handelsstrid om burkpant fortsätter - stöd från tysk miljöorganisation

Publicerad: 15 april 2021, 11:34

Butiker i Puttgarden och andra tyska orter nära den danska gränsen säljer årligen miljoner öl- och läskburkar utan pant till törstiga danska konsumenter

Foto: Pressbild

Öl- och läskburkar utan pant som danska konsumenter handlar i gränsbutikerna i Tyskland har länge varit en miljöutmaning för danska myndigheter. Nu får de oväntat stöd från en tysk miljöorganisation.


Ämnen i artikeln:

Gränshandel

Tyska gränshandelsbutiker säljer årligen 650 miljoner burkar med öl och läsk till törstiga danskar. Burkarna är undantagna den tyska lagen om pant som trädde i kraft 2003. Undantaget innebär att miljoner burkar måste återvinnas utanför de etablerade pantsystemen i Danmark, något som danska myndigheter försökt att förhandla med sina tyska motsvarigheter om i åratal.

Nu får danska politiker och myndigheter stöd av den namnkunniga tyska miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe, DUH. 

Den danska köpmannaorganisationen DSK har i många år arbetat för att tyska burkar som säljs vid gränsen också ska in i pantsystemet. Organisationens direktör, Claus Bøgelund Nielsen, är optimistisk sedan DUH engagerat sig i frågan. Den danska regeringen har nu även återupptagit förhandlingarna med sina tyska kollegor.

Den danska dagligvaruhandeln nära den tyska gränsen har under pandemiåret sålt betydligt mer av typiska ”gränshandelsprodukter”. Till exempel har försäljningen av öl, läsk och konfektyr ökat med 14 procent under 2020 i de danska butikerna nära gränsen.

Susan Berzelius

Utrikesredaktör, reporter

susan.berzelius@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Gränshandel

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News