Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utblick Baltikum

Ica-ägda kedjan har slängt ut alla ryska varor från hyllorna – så reagerar Europa på kriget

Publicerad: 28 februari 2022, 09:38

Ica-ägda Rimi Baltic plockade snabbt bort ryska varor från sina hyllor.

Foto: Lars Welin

Dagligvarukedjorna i Baltikum har slängt ut alla ryska varor från butikshyllorna. Samtidigt rullar lastbilar med förnödenheter från danska och brittiska kedjor österut mot flyktingströmmarna från Ukraina.

Ämnen i artikeln:

Ica Gruppen

SB


Den ryska invasionen i Ukraina har upprört, berört och engagerat stora delar av världen och Europa och nu reagerar även dagligvaruhandeln i många länder.

Ica-ägda Rimi Baltic var snabbast ut och plockade bort alla ryska varor från hyllorna i sina butiker i Estland, Lettland och Litauen. Konkurrenten Maxima var inte sena med att följa efter.

I Danmark har såväl Salling Group, med Føtex-, Bilka- och Netto-butikerna, meddelat att man rensar hyllorna på de 20-talet ryska produkter, bland annat tandkräm, choklad och vodka, som normalt finns i sortimentet. Samtidigt utmanade den danska marknadsledaren sina konkurrenter att följa efter.

Konkurrenten Coop Danmark följde snabbt efter och plockade bort bland annat ryskt schampo, balsam och pannkakor från hyllorna.

– På måndagmorgonen hade samtliga danska dagligvaruaktörer, med undantag av Lidl och Aldi, följt vårt initiativ, skriver Salling Groups koncernchef Per Bank på Linkedin.

I Salling Groups danska butiker kan kunderna från och med i dag, måndag, donera pengar till Ukraina direkt i kassorna.

Foto: Salling Group

Men de danska kedjorna nöjer dig inte med varubojkotten. Redan i i går, söndag, gick fem lastbilslass med förnödenheter från ett av Coops lager mot Ukraina. Konserver, filtar och blöjor ingick i sändningen.

Och i utvalda Netto-butiker nära polsk-ukrainska gränsen har priserna på fyrtio basvaror sänkts med 30 procent för att stötta flyktingarbetet på plats.

Även brittiska Tesco som har verksamhet i Tjeckien, Slovakien och Ungern har i helgen skickat hjälpsändningar från Prag, Bratislava respektive Budapest mot den ukrainska gränsen.

– Jag är stolt över vad våra medarbetare på de tre marknaderna åstadkommit på så kort tid, säger Matt Simister, vd för Tesco Central Europe i en kommentar.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev