Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Johan Östberg: Så kan branschen sänka kostnaderna och värna klimatet

För att möta stigande kostnader på el och elöverföring måste dagligvarubranschen satsa på solel. Det vore dessutom bra för klimatet, skriver Johan Östberg.

Publicerad: 26 april 2021, 09:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Solpaneler på taket till Willys butik i Länna utanför Stockholm.

Foto: Stefan Nilsson


Ämnen i artikeln:

Teknologi

Det pågår en industrialiseringsvåg i norra Sverige. Som Dagens industri har kartlagt de senaste dagarna förväntas flera jätteprojekt som Northvolts batterifabrik i Skellefteå och H2 Green Steels satsning på fossilfritt stål i Svartsjö att påbörja produktionen de kommande fem åren. Miljarderna som investeras är nästan svindlande och det handlar om så mycket mer än enbart bolagens direkta kostnader. Även samhället kommer att behöva investera stort för att möta till exempel bostadsefterfrågan från tusentals nyanställda, för att inte tala om investeringarna som behövs i elöverföring och elproduktion.

De aviserade projekten i Norrbotten förväntas behöva el motsvarande drygt 50 procent av Sveriges nuvarande konsumtion. Hur det ska gå ihop har ingen gett ett tydligt svar på. Men att elpriset kommer att stiga framöver är en lågoddsare.

Vad har då det här med dagligvarubranschen att göra? Förutom att det lär behövas fler matbutiker i de berörda områdena, bör framsynta handlare och kedjor redan nu agera proaktivt och skydda sig mot att elpriserna – och elnätspriserna – kommer att stiga. Och dagligvarubranschen har bättre möjligheter än de flesta.

LÄS MER: Axfood missnöjda med energiskatten

En stor del av lösningen stavas solceller. Det finns redan ett flertal lyckade initiativ där butiker installerat solpaneler på taken och fått ned sina kostnader. Willys, Ica, Coop och Lidl har alla exempel på hur man framgångsrikt genomför det. Nu måste utrullningen öka farten.

Givetvis finns det också stora klimatvinster i en utbyggd solcellspark och det borde politikerna bejaka genom att avskaffa energiskatten på egenanvänd el. I dag fungerar den som en hämsko och gör att storleken på många solcellparker blir mindre än vad de skulle kunna vara.

Oavsett om man äger sin fastighet själv eller hyr den, om man är egen handlare eller kedjeägd har man att ett ekonomiskt ansvar att driva butiken på ett effektivt vis. Och vi har alla ett moraliskt ansvar att lämna den här planeten lite bättre än vad den var när vi föddes. Den som installerat solceller har kommit en god bit på väg i strävan att uppnå båda målen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Johan Östberg

Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

johan.ostberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Teknologi

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev