tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Fredrik Svedjetun: ”Så här kan vi inte ha det – nu behövs politisk handlingskraft”

Butiker och dess kunder utsätts dag efter dag för brott – men hjälpen uteblir. Samtidigt tvingas butiker stänga på grund av de galna elpriserna. Nu krävs politisk handlingskraft, skriver Dagligvarunytts chefredaktör Fredrik Svedjetun.

Publicerad: 1 september 2022, 08:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vecka efter vecka rapporterar vi också om butiker där personal och kunder drabbas hårt av våld, gängkonflikter, stölder och annan brottslighet”, skriver Fredrik Svedjetun, chefredaktör på Dagligvarunytt. Foto: Gabriel Liljevall


Minns du branschens hetaste fråga under valet 2018?

Tiggeriförbud, är det bra eller dåligt? Är det att försöka förbjuda fattigdom eller tvärtom ett initiativ som skyddar samhällets mest utsatta? Och så vidare.

Nu är det en dryg vecka kvar till 2022 års val och den i dag iskalla tiggerifrågan framstår som en aning futtig.

I stället påverkas dagligvarubranschen av enorma problem som skakar samhället i grunden.

I veckans utgåva av Dagligvarunytt berättar vi om Sara Sturesson som tvingas stänga sin Handlar’n-butik i småländska Tannåker på grund av de galna energipriserna. 

Även leverantörerna plågas. Pågens kostnader har femdubblats sedan förra hösten, och företagets vd Anders Carlsson Jerndal beskriver i DN situationen som ett ”väldigt allvarligt läge för svensk livsmedelsindustri”.

När kunderna besöker butikerna möts de av galopperande priser – i en situation där de redan förlorat tusentals kronor i köpkraft på grund av stigande räntor och skenande drivmedelskostnader.

Vecka efter vecka rapporterar vi också om butiker där personal och kunder drabbas hårt av våld, gängkonflikter, stölder och annan brottslighet. 

Ica-handlaren Joakim Larsson berättade i juni i år hur hans butik Ica Nära Åkanten i Alingsås på ett år gjort 130 polisanmälningar, varav bara en handfull lett till fällande dom. Vi har även träffat Ica-handlaren Lars Sedell i Eskilstuna som blev attackerad när han konfronterade ett gäng snattare – och trots det fick avslag när han ansökte om besöksförbud mot våldsmännen.

Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson gav i en debattext ett skrämmande vittnesmål. Inte ett enda ärende i ”projekt överklaga” – ett arbete där organisationen utbildade ett tjugotal butiker i hur man anmäler brott på bästa sätt – blev hanterat korrekt av rättsväsendet.

Så här kan vi faktiskt inte ha det i Sverige. Det är fullständigt oacceptabelt. Behovet av politisk handlingskraft har sällan varit så viktigt som nu. 

I veckans utgåva av Dagligvarunytt och på dagligvarunytt.se kan du läsa om dagligvarubranschens mest brännande frågor och – framför allt – hur varje enskilt parti vill hantera dem. Oavsett vem eller vilka du tänker rösta på – se till att utnyttja din demokratiska rättighet senast den 11 september.

Snyggt jobbat, Hemköp Brevik på Lidingö. Butiken är den snabbast växande bland kedjans handlarägda butiksbolag i Sverige. Läs mer i vår kartläggning som vi publicerar i Dagligvarunytt nummer 35, 2022 och snart även på dagligvarunytt.se. 

Den här typen av granskningar är unika för Dagligvarunytt – och det kommer mycket mer under hösten.

PS:

I skrivande stund trendar ordet ”Bregott” på Twitter, vilket betyder att det diskuteras flitigt på sociala medier-plattformen. ”64 kronor för ett paket Bregott på Coop ...vafan hände?”, skriver en person. ”Bregott 2016 edition”, skriver en annan och visar upp gammal City Gross-reklam som visar 24,95 kr paketet. ”Bregott har blivit en lyxvara”, skriver en tredje.

Jag vidhåller det jag skrev i ledaren i förra numret av Dagligvarunytt – att branschen måste bli bättre på att berätta vad det är som händer. Noterar att Ica-veteranen Roland Fahlin är inne på samma spår, läs här.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev