Ledare
Johan Östberg: Så borde Löfven hjälpa landsbygdsbutikerna
Det lät så självklart. När statsminister Stefan Löfven för ett drygt år sedan skrev på sin Facebook-sida att ”Hela Sverige ska inte bara leva utan även växa” lär inte många ha opponerat sig. Man vinner inte väljarnas stöd på att utarma landsbygden och ingen valgeneral lär trycka upp affischer med slogans om att bara halva Sverige ska leva.
Publicerad: 16 april 2021, 07:40
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Stefan Löfven vill att hela Sverige ska växa. Foto: Anders Löwdin/Flickr
Ämnen i artikeln:
GlesbygdDet lät så självklart. När statsminister Stefan Löfven för ett drygt år sedan skrev på sin Facebook-sida att ”Hela Sverige ska inte bara leva utan även växa” lär inte många ha opponerat sig. Man vinner inte väljarnas stöd på att utarma landsbygden och ingen valgeneral lär trycka upp affischer med slogans om att bara halva Sverige ska leva.
Som alla förstår är det lättare sagt än gjort. Hur gör man för att nå dit? Servicen på landsbygden har minskat – posten lagt ned, de lokala bankkontoren rationaliseras bort och de mindre bensinmackarna försvann när pumplagen infördes med krav om att tillhandahålla drivmedlet E85.
I takt med att andra aktörer lämnat byarna har matbutikerna fått ta större ansvar. I dag fungerar många som ombud för tidigare och existerande statliga monopol: Systembolaget, Postnord, Svenska Spel och Apoteket. Men handlarna har inte kompenserats för detta i tillräckligt hög utsträckning. Om Stefan Löfven vill att hela landet ska leva och växa måste han se till att inte landsbygdsbutikerna går samma öde till mötes som exemplen ovan.
Här är tre förslag för att underlätta för dem som i dag bär ett stort ansvar för att de glesbefolkade områdena ska kunna leva – genomförs de kanske berörda butiker till och med kan växa.
* Höj gränserna i driftsstödet. Tillväxtverket betalar sedan 2016 ut driftsstöd till mindre butiker på landsbygden. Dock får butiken omsätta maximalt elva miljoner kronor per år och stödet uppgå till som mest 300 000 kronor. Båda de gränserna bör höjas. Framför allt borde omsättningsgränsen ligga betydligt högre.
* Underlätta administrationen av stöden. I dag finns ett flertal stöd att söka, men det är krångligt och driftsformen påverkar möjligheterna att erhålla dem. Samla alla stöd under samma myndighet med målet att de ska vara så enkla att varje handlare kan fylla i ansökan på egen hand.
* Förläng stödperioden. I dag söks driftstödet i treårsperioder. Men Sverige ska väl leva längre än så… För att handlare och butikschefer ska kunna planera långsiktigt behöver tidshorisonten vara längre. Stöden bör dessutom knytas till butiken så att de följer med vid en eventuell överlåtelse.
Enligt färska siffror från Tillväxtverket betalades det totalt drygt 152 miljoner kronor (54,5 mkr i driftstöd) i olika former av stöd till landsbygdsbutiker under 2020. Det kan tyckas mycket, men det är en lönsam investering.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Johan Östberg
Ämnen i artikeln:
Glesbygd