onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Johan Östberg: Pandemistöden måste upphöra till hösten

Kanske känns det för tidigt. Men samtidigt som vaccinationerna går trögt, behöver diskussionen om hur återgången ska se ut nu ta fart. Politiker och företagare måste våga höja blicken, men för att kunna göra det behövs också en diskussion om om hur samhället kommer att se ut när alla vuxna har ett adekvat skydd mot covid-19.

Publicerad: 9 april 2021, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Många matbutiker och kedjors omsättningsutveckling har inte påverkats negativt av pandemin, skriver Dagligvarunytts chefredaktör Johan Östberg.

Foto: Pontus Edman


Ämnen i artikeln:

Corona

För de flesta handlare, matbutiker och kedjor har inte pandemin påverkat omsättningen negativt – tvärtom – men i veckans nummer av tidningen Dagligvarunytt skriver Agneta Renmark om Ica-handlare som har drabbats hårt av förändrade inköpsmönster och hur Ica-handlarnas Förbund tillsammans med Ica Sverige har stöttat dem med ekonomiska insatser och central kompetens. 

Under pandemin har även -staten – och i förlängningen skattebetalarna – gjort mycket för att stötta företag och individer från de negativa ekonomiska effekterna av pandemin. Det var rimligt och bra. Men historien -visar också att kriser förändrar den ekonomiska strukturen. 

Beteenden förändras, arbetstillfällen försvinner – och nya tillkommer. När oljekrisen var över 1974 fortsatte staten att hålla varvsindustrin under armarna en lång tid. Elva år senare och cirka 34 miljarder kronor fattigare insåg politikerna att Sverige inte kunde konkurrera med japanska och sydkoreanska jättar.

Det finns en fara att stöd går över till permanenta bidrag. Och ingen kan i dag veta vilka beteendeförändringar som blir bestående i pandemins kölvatten. 

Kommer människor att vilja resa med flyg i samma utsträckning som förut? Kommer gallerian att vara det bästa stället att handla kläder i? 

För dagligvaruhandeln lär inte behovet av produkterna förändras, men kanske hur kunderna vill göra inköpen. Kanske kommer obemannade butiker – som vi undersöker närmare i detta nummer – att ta över mer och mer? 

I formativa skeenden är det viktigt att låta marknadskrafterna styra, för att företag och individer snabbt ska finna ett nytt normalläge. Med restriktionerna fungerar inte marknadsekonomin, men när vaccinationerna är klara och marknaden fungerar måste de statliga pandemistöden upphöra. Det kommer att bli för dyrt att göra fel.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Johan Östberg

johan.ostberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev