Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Gertrud Svensén: Ökad trygghet i butiken gynnar även lönsamheten

Jag har varit med om två butiksrån i mitt liv. Första gången var i en liten närbutik vid Hornstull i Stockholm. En påtänd man med skruvmejsel i hand stormade in och tvingade till sig pengar ur kassan. Vi kunder gömde oss bakom hyllorna de korta sekunder som rånet pågick.

Publicerad: 29 Januari 2021, 08:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Andra gången var som hämtat ur en actionfilm. Svartklädda män med vapen och luvor, sönderslagna glasmontrar i guldbutiken, hela köpcentrumet på helspänn.

Två helt olika scenarier. Men förmodligen samma känsla av chock och rädsla för butiksmedarbetarna.

Under fjärde kvartalet förra året utsattes 30 procent av landets butiker för någon form av brottslighet, visar Svensk Handels trygghetsbarometer. Att öka tryggheten för de anställda i handeln är något som branschen oavbrutet brottas med. Frågan är komplex och behöver angripas från flera håll och ur många olika aspekter.

I onsdags klubbade riksdagen igenom det tillträdesförbud som många väntat länge på. Förbudet innebär en möjlighet att stoppa människor som begår upprepade stölder eller hotar butikspersonal. Den som bryter mot lagen kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

En rundringning som Dagligvarunytt gjorde i höstas visade att många handlare och butikschefer tror att lagen kommer att ge dem ett starkare mandat att agera, till exempel mot stora ungdomsgäng och vanesnattare.

Men frågan är hur lagen kommer att fungera i praktiken. Många befarar att belastningen på polis och åklagare – som ska fatta beslut om förbudet – blir för stor, och att lagen därför blir tandlös.

Och tillträdesförbudet väntas framför allt få effekt på de butiker som har allra störst problem:

”Lagen löser inte allas problem men blir definitivt till nytta för de butiker som är allra värst drabbade”, säger Elisabeth Due på Ica-handlarnas Förbund.

Ett helt annat sätt att öka tryggheten testas nu på Ica Maxi i Torslanda, där kundvärdar hälsar besökarna välkomna vid ingången. Testet är del i ett forskningsprojekt för att minska stölder och tanken är att människor blir mindre benägna att begå brott om de känner sig sedda.

Även om pandemin kom emellan går det redan nu att se att kunderna känner sig mer välkomna och att hela personalstyrkan blivit mer synlig tack vare kundvärdarna, berättar forskaren Magnus Söderlund. Dessutom blir det fler poster per kvitto och högre snittköp de tider som kundvärdarna är på plats.

Att öka tryggheten är helt enkelt lönsamt – på många sätt.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gertrud Svensén

Chefredaktör och ansvarig utgivare

gertrud.svensen@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.