Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Gertrud Svensén: Nyanlända ungdomar kan bli tillgång i handeln

För många är ett jobb i butik språngbrädan in på arbetsmarknaden. Nära en fjärdedel av alla svenskar har haft sitt första jobb inom handeln. Amir Ramazani från Afghanistan är en av dem som hoppas på en framtid inom branschen.

Publicerad: 27 november 2020, 09:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Amir Ramazani hoppas på en framtid inom branschen. Han pluggar på yrkesprogrammet handel och administration i Västerås, praktiserar i en Ica-butik och jobbar extra på Coops lager. Samtidigt driver han ett UF-företag tillsammans med några kompisar, där de hämtar överbliven frukt från lokala butiker och i trädgårdar och gör bland annat mos och must.

Amir Ramazani är också en av de ungdomar som omfattas av gymnasielagen. Den har gett honom, och några tusen andra unga ensamkommande, chansen att få stanna i Sverige för att plugga på gymnasiet. Efter studenten har de sedan ytterligare en chans att få uppehållstillstånd i Sverige – om de snabbt hittar ett fast jobb.

Gymnasielagen har kritiserats från olika håll sedan den infördes. Vissa tycker att reglerna är otydliga och godtyckliga, andra att de är för generösa. Ytterligare andra menar att de är alldeles för stränga. Vilka ungdomar får fast jobb direkt efter studenten, ens när allt är som vanligt?

Och som bekant är det inte mycket som är som vanligt i år. Pandemin har bland mycket annat skakat om läget på den svenska arbetsmarknaden. Efterfrågan på arbetskraft har tvärdött i flera näringsgrenar – inte minst inom hotell, restaurang och delar av handeln. 

I just det läget går tidsfristen ut för de många ensamkommande som tog studenten i våras. Före jul måste de ha hittat ett fast jobb – annars får de inte stanna kvar i Sverige. Det säger sig självt att ekvationen inte går ihop, och regeringen föreslår nu flera lättnader i regelverket.

I veckans nummer av Dagligvarunytt träffar du både Amir Ramazani och butikschefen Linus Brostedt, som tagit emot flera praktikanter med bakgrund som ensamkommande.

Eget driv kräver butikschefen av alla sina praktikanter. Men av de ensamkommande får han också något extra tillbaka: personlig utveckling – och känslan av att göra något gott. 

Dessutom ser han praktiken som en plantskola. För när pandemin så småningom är över kommer behovet av arbetskraft återigen att vara stort i handeln. Och butiksjobbet blir återigen en språngbräda in på arbetsmarknaden.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gertrud Svensén

Chefredaktör och ansvarig utgivare

gertrud.svensen@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.