Ledare
Gertrud Svensén: Mycket står på spel för både handel och samhälle
Veckan som gått kom med flera bistra besked.
I tisdags kom beslutet om att skärpta allmänna råd gäller i sammanlagt åtta regioner och berör sju av tio svenskar. På torsdagen utökades det till att gälla ytterligare två regioner. Butiker och köpcentrum pekas särskilt ut bland de platser som bör undvikas för att förhindra coronasmittan att spridas ytterligare.
Publicerad: 6 november 2020, 08:59
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Butiker pekas särskilt ut som platser som medborgarna ska undvika.
Ämnen i artikeln:
ArbetsmiljöI Uppsala, som var först ut att införa lokala råd, minskade antalet besökare i stadens centrala butiker med 40 procent bara efter några dagar.
I onsdags stod det sedan klart att avtalsförhandlingarna mellan Svensk Handel och Handelsanställdas förbund kraschat när Handels la ett strejkvarsel på 22 arbetsplatser med runt 5 000 anställda.
Arbetsplatserna är noga utvalda. Det är aktörer inom bygghandeln, inredning och dagligvaruhandeln – branscher som i många fall gått stärkta genom pandemin. Jättarna Axfood och Ica har flera butiker och var sitt lager på listan. City Gross i Växjö och Halmstad finns också med, liksom grossisterna Martin & Servera i Enköping och Grönsakshallen i Hässleholm. Däremot finns där inga aktörer inom till exempel mode, som drabbats hårt under coronakrisen.
Facket kräver att det ska finnas objektiva skäl för att få anställa någon på visstid.
Den springande punkten är parternas olika syn på lönerna och den låglönesatsning som finns i industriavtalet. Satsningen innebär mer till dem som tjänar under 26 100 kronor i månaden. Men fack och arbetsgivare är inte överens om varifrån pengarna ska tas.
Anställningsformerna är en annan stötesten, där facket kräver att det ska finnas objektiva skäl för att få anställa någon på visstid.
Tonläget är högt från båda parter. Facket kallar det ett ”totalt oansvarigt beteende” från arbetsgivarens sida när den försöker ”slinka undan” att ge de handelsanställda betalt för allt slit under pandemin. De anställda har betalat med korttidspermitteringar, uppskjutna löneökningar och snabbt ändrade arbetstider, tycker Handels.
Svensk Handel kontrar med att kalla det för ”djupt oansvarigt” att ta till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kris och menar att facket ställer krav som om coronakrisen bara var en illusion.
Nu kallas medlare in för att lösa striden. Lyckas de inte komma överens före den 13 november bryter strejken ut.
De skärpta coronarestriktionerna gäller några veckor framöver – till en början. Lyckas vi inte pressa tillbaka smittan kan de förlängas och skärpas ytterligare.
De närmaste veckorna är det mycket som står på spel, för handelns arbetsgivare och anställda – liksom för hela samhället i stort.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Gertrud Svensén
Ämnen i artikeln:
Arbetsmiljö