tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Fredrik Svedjetun: ”Läget är akut – nya styret måste snabbt rädda företag”

Butiker som tvingas släcka lysrören i taket, göra sig av med personal och i värsta fall klappa igen. Det är verkligheten i energikrisens Sverige. Politikerna måste agera snabbt – och rädda företag från undergång, skriver Dagligvarunytts chefredaktör Fredrik Svedjetun.

Publicerad: 10 oktober 2022, 09:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagligvarunytts chefredaktör Fredrik Svedjetun. Foto: Gabriel Liljevall


Läget börjar bli akut – om inte svenska företag kan planera för en vinter med rimliga energikostnader riskerar Sverige butiksdöd och massuppsägningar i en bransch som sysselsätter nästan 100 000 personer.

Det är den krassa verklighet som branschen vittnar om när vi på Dagligvarunytt samlar in röster om energikrisen.

Vi har tidigare under hösten berättat om hur monstruösa elräkningar redan har tvingat butiker på landsbygden att klappa igen. Utöver förlorade arbetstillfällen tappar mindre orter sin mötesplats, byns ”hjärta”, och viktiga servicefunktioner.

Men hela handeln drabbas – hårt. I det här numret berättar vi om Ica Maxi i Malmö vars hela vinst utraderas, och som nu tvingas till personalnedskärningar. Vi pratar också med handlaren Jan Lundström i Visby som har varit ett föredöme i Företagarsverige. Långt före krisen gjorde han, av miljöhänsyn, miljoninvesteringar för halvera energiförbrukningen. Nu befinner han sig trots detta i en situation där kostnaderna riskerar att bli ohållbara.

Vad kan han göra mer? Ingenting.

”Till slut kommer man till en punkt där det inte finns mycket mer att göra. Vi kan inte släcka ner butiken”, säger han.

Men just det händer faktiskt också i energikrisens Sverige. 

Anu Hagstedt på Ica Nära i Fliseryd har släckt 50 procent av lysrören i taken och skojar med personalen om att ”dela ut pannlampor till kunderna”.

De boende i Fliseryd har nu startat en insamling för att stötta butiken med elräkningarna.

”Hos Ica Maxi i Malmö ökade notan med 669 procent i augusti – till nästan en miljon kronor”

Även i skånska Strövelstorp samlar lokalbefolkningen in pengar för att hålla byns Handlar’n-butik vid liv. 

”Jag är jätteglad för att de uppskattar butiken. Samtidigt känns det som att man står på gatan och tigger. Jag önskar att våra politiker hade gjort något”, säger handlaren Reza Ehsani till Aftonbladet.

Ja, vad gör våra politiker? Just nu – ingenting. 

Både moderater och socialdemokrater har gjort klart att de är för ett högkostnadsskydd där totalt 90 miljarder kronor ska användas för att rädda företag och hushåll från att gå under. Men i stället för att agera tillsammans i detta akuta ärende tvingas alla företagare vänta på besked tills efter regeringsbildningen.

Under tiden är butiker nödgade att planera utifrån en verklighet med horribla elkostnader. Hos Ica Maxi i Malmö ökade notan med 669 procent i augusti – till nästan en miljon kronor.

Den nya regeringen, när den väl tillträder, måste snabbt ta tag i situationen och rädda svenska företag från undergång.

Läs mer på dagligvarunytt.se, där vi också låter två energirådgivare ge tips om hur man kan sänka förbrukningen i butik.

PS.

”Sveriges billigaste matkasse”, har varit Willys idé sedan starten. Med tanke på utvecklingen tycks också konsumenterna ha tagit till sig budskapet. Snart kan det dock bli aktuellt att ifrågasätta sanningshalten i kedjans kommunikation. Willys leder tydligt prisökningsligan i år, medan Ica Maxi har ökat minst. Läs mer här och här.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev