Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Fredrik Svedjetun: ”Jag lider med alla hederliga och hårt arbetande Ica-handlare”

Nyhetsmedierna är fulla av svarta rubriker om Ica – och alla de som hyser fördomar om marknadsledarens handlare har fått vatten på sin kvarn. Det skriver Dagligvarunytts chefredaktör Fredrik Svedjetun med anledning av den växande insiderhärvan.

Publicerad: 1 april 2022, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fredrik Svedjetun, chefredaktör på Dagligvarunytt och Market.

Foto: GABRIEL LILJEVALL


Ämnen i artikeln:

Ica GruppenIcahandlarnas FörbundInsiderhärvan i Ica

Allt såg ju så bra ut. 

Ica-handlarnas Förbund hade lyckats med konststycket att förverkliga drömmen om att köpa ut Ica Gruppen från börsen. 

LÄS OCKSÅ: Gigantens förvandling – här pekar sex handlare ut riktningen för ”nya” Ica 

Affären – den största någonsin i dagligvaruhandeln – fick handlare runtom i Sverige att jubla. Många år av irritation mot ett centralt styre som inte lyssnat tillräckligt på entreprenörerna ute i butikerna förbyttes mot glädje, framtidstro och en känsla av befrielse.

”2022 var Ica-handlarnas år – nu skulle idén om framtidens Ica ta form”

Nu skulle Ica kunna ha en mer öppen dialog, agera mer snabbfotat och fatta beslut som bättre speglar kundernas önskemål.

LÄS OCKSÅ: Nu väntar en ny tid för Ica – här är strategin bakom jättebudet 

2022 var Ica-handlarnas år – nu skulle idén om framtidens Ica ta form.

Men allt tog en helt annan vändning. 13 personer med kopplingar till Ica – varav minst sju handlare – är misstänkta för grova brott som ska ha begåtts i samband med budet. Nyhetsmedierna är fulla av svarta rubriker om Ica, och alla de som hyser fördomar om marknadsledarens handlare har fått vatten på sin kvarn.

”Är någon förvånad över att det förekommit insiderhandel på Ica-handlarnas Förbund? Inte jag”, skriver finanssajten Realtids meriterade ekonomijournalist Per Lindvall, och konstaterar att det väl är ”business as usual” bland Ica-handlare.

LÄS OCKSÅ: Nio kollegor har begärts häktade – här är Ica-handlarnas hårda dom: ”Förstör så mycket för oss andra” 

Lindvall, och många andra tyckare, begår två misstag. Det första är att gå händelserna i förväg – ingen är skyldig förrän dom har fallit. Det andra är att dra samtliga cirka 1500 handlare över en kam.

Läs mer i veckans nummer av Dagligvarunytt, nummer 13 2022.

Mycket talar dock för att det finns ett antal företrädare för Ica som har försökt att roffa åt sig några extra miljoner i affären, på ett otillbörligt sätt – trots att de driver stora och lönsamma dagligvarubutiker.

”Om det visar sig att information om affären har läckt från förbundsstyrelsen finns anledning att ifrågasätta processen, likaså det kategoriska avfärdandet av en läcka i de egna leden”

Om så är fallet måste Ica agera resolut och utesluta dem ur gemenskapen. Den varumärkesskada som just nu åsamkas Ica är stor, och jag lider med alla hederliga och hårt arbetande handlare som under lång tid framöver får möta misstänksamma blickar från kunderna i butiken.

LÄS OCKSÅ: Branschtopp häktad i Ica-härvan – stängs av från alla förtroendeuppdrag 

Ica-handlarnas Förbund då, med vd Göran Blomberg och ordförande Magnus Moberg i spetsen? 

Om det visar sig att information om affären har läckt från förbundsstyrelsen finns anledning att ifrågasätta processen, likaså det kategoriska avfärdandet av en läcka i de egna leden. En fråga som infinner sig är om förbundet kunde ha gjort mer när aktien plötsligt rusade inför uppköpsbudet?

LÄS OCKSÅ: Experten tror att Ica får ta kampen lokalt: ”Handlaren har bästa villan och dyraste bilen på orten”

Det viktigaste just nu är att återupprätta förtroendet för Ica – och det sker genom medgörlighet, ödmjukhet och transparens. 

Läs mer om härvan som skakar Ica i Dagligvarunytts tidning, nummer 13 2022 – och varje dag på dagligvarunytt.se.

Hör av dig!

Vad tycker du om det som händer hos Ica eller i branschen i stort? Har du något tips på vad vi bör skriva om? Tveka inte att kontakta vår redaktion på redaktionen(at)dagligvarunytt.se med debattartiklar eller tips. Vi behöver er läsare för att bli ännu bättre.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik.svedjetun@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev