Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Gertrud Svensén: Ingen ska riskera att smittas för att andra vill trängas

Det sägs ibland att pandemibekämpningens krav på social distansering gynnar introverta personer. Att de som trivs bäst med att vara för sig själva njuter av hemarbetet och får energi i ensamheten.

Publicerad: 19 februari 2021, 08:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Handeln är en av Sveriges största arbetsplatser.

Foto: Pontus Edman


Ämnen i artikeln:

CoronaArbetsmiljö

Å andra sidan finns det forskning som visar precis tvärtom: att de är de extroverta som klarar distansarbetet bäst, eftersom de inte lägger alla sina sociala kontakter i samma korg.

Å tredje sidan finns det de som går till jobbet varje dag – oavsett eventuell personlighetstyp – för att de måste.

I Sverige finns, enligt SCB, närmare 85 000 yrkesarbetande inom kategorin ”butikssäljare, dagligvaror”. Till det kommer handlare, butikschefer, lagermedarbetare, chaufförer – alla ni som varje dag ser till att vi andra kan handla vår mat ungefär som vanligt.

Det hann inte gå långt in i pandemin innan dagligvaruhandeln klassades som samhällsviktig verksamhet. Men den senaste tiden har visat att matbutikerna fyller även andra behov.

Härom veckan skrev vi om tecken på att människor – mer under pandemin än vanligt – använder sina matbutiker som fritidsgårdar. ”Det finns ett uppdämt behov av att träffas och prata då folk gärna stannar och pratar länge mellan butikshyllorna främst i mataffärer”, skrev länsstyrelsen på Gotland i en rapport.

På Hemköp Sjövikshallen i Stockholm känns fenomenet igen. Butikschefen Greger Stiby berättar i veckans tidning om ungdomar och till exempel biljettkontrollanter som kommer i grupper, och familjer som tar med sig barnen på nöjesbesök:

”Problemet är att många ser två skilda världar. Kunderna är noga på sina egna arbetsplatser, men när de kommer till vår arbetsplats är det inte så noga längre”.

Efter månader av längtan efter att få träffa vänner och släktingar är det kanske inte så konstigt att ett spontant möte med en granne över grönsaksdisken ter sig som höjden av vardagslyx. För många är besöket i kvartersbutiken dagens sociala höjdpunkt och enda chansen att se människor som något annat än pixlade figurer i ett Zoom-möte.

Men det många glömmer är att handeln är en av Sveriges största arbetsplatser. Och att de som jobbar där varje dag utsätts för risken att smittas.

Sedan årsskiftet har antalet anmälda allvarliga tillbud – då en arbetstagare utsätts för coronasmitta – ökat kraftigt, inte minst i dagligvaruhandeln. 

Nu, när vi står inför en eventuell tredje våg, måste vi alla ta ansvar för att stoppa smittan. Ingen ska behöva riskera att smittas på jobbet bara för att några andra längtar efter att få trängas.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gertrud Svensén

Chefredaktör och ansvarig utgivare

gertrud.svensen@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

CoronaArbetsmiljö

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev