Ledare
Fredrik Svedjetun: ”E-handeln är ett smärre fiasko – men underskatta den inte”
Ja, e-handelns låga andel av den totala handeln med mat är ett skämt. Men på längre sikt kommer online lyfta, skriver Dagligvarunytts chefredaktör Fredrik Svedjetun.
Publicerad: 16 juni 2023, 11:04
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
En förklaring till e-handelns kräftgång är att branschens aktörer lyckas så bra med sina fysiska butiker, både vad gäller lägen och service, skriver Fredrik Svedjetun, chefredaktör på Dagligvarunytt.
Foto: Gabriel Liljevall
Vi människor tenderar att överskatta förändring på kort sikt men samtidigt grovt underskatta förändring på lång sikt. Den här klyschan, flitigt använd när branscher präglas av omvandling, tror jag är viktig att ha i bakhuvudet när det kommer till frågan om e-handel med mat.
Jag hör till dem som trodde på en betydligt snabbare utveckling. När Amazon började investera tungt i livsmedel, och köpte matkedjan Whole Foods för 120 miljarder kronor, tänkte jag att de snart skulle bli en global maktfaktor inom dagligvaror. När Mathem avslutade ett otroligt tillväxtår 2020 med en ökning på 114 procent i december tänkte jag att vi bevittnade starten av en snabb transformation av marknaden. När Ica i december 2021 öppnade sitt robotiserade e-handelslager i Brunna tänkte jag att marknadsettans offensiv skulle ge hela branschen en rejäl knuff in i framtiden.
För framtiden är väl e-handel med mat, eller?
Just nu är läget följande. Amazon vet efter sex år som ägare fortfarande inte vad de ska göra med Whole Foods. Det här med dagligvaruhandel visade sig vara svårare än vad e-handelsgeniet Jeff Bezos trott. Mathem brottas med gigantiska förluster och bolagets värdering har slaktats. Och vad gäller Icas nya jättelager har vi rapporterat om en trög start. Hur ofta ser du själv en budbil från Ica ute på vägarna?
LÄS OCKSÅ: Här trotsar Coop e-handelstrenden: ”Intensivt halvår”
Samtidigt: Det här med e-handel med mat är ju en fantastisk service för kunderna. Någon gång måste det ju lyfta.
Dagligvarunytt har nyligen berättat hur e-handeln med mat sjunker och nu är nere på nivåer som bara är marginellt högre än före pandemin. Experten Jonas Arnberg tror dock starkt på e-handeln och konstaterar att det vore ”ett skämt” om kanalandelen inte kom upp till tio procent 2030.
I dessa tider finns det många förklaringar till varför e-handeln backar, inte minst det faktum att hushållen är ekonomiskt pressade. Men jag tror också att det handlar om att branschens aktörer lyckas så bra med sina fysiska butiker, både vad gäller lägen och service. Successivt görs förbättringar som gör det trevligare och smidigare att handla på plats.
LÄS OCKSÅ: Talangens unika lösning – för att kunna sälja tobak obemannat
En stor uppgift för branschen är att fundera på hur man kan vässa också onlinehandeln. Här finns mycket att göra, från upplevelsen i den digitala butiken till leverans. Jonas Arnberg nämner ”smartare inköpslistor” som sparar tid, och jag håller med. Varför ska jag som kund – när jag köper ungefär samma varor varje gång – behöva sitta med datorn lika länge som det tar att göra varvet i den fysiska butiken? Om jag inte sparar någon tid kan jag ju lika gärna stanna till vid butiken på väg hem från jobbet, särskilt om det också blir billigare.
LÄS OCKSÅ: E-handelns dramatiska år – här är alla siffror som avslöjar uppgången och fallet
Svensk Handel spådde i en rapport 2021 att e-handeln skulle stå för 12 eller 18 procent av dagligvaruhandelns omsättning 2030. De siffrorna kan vi nog glömma, men absolut inte på längre sikt.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Fredrik Svedjetun