Ledare
Fredrik Svedjetun: ”Digital kraftsamling – men kunderna vill fortfarande ha sin fysiska butik”
Det råder digital iver bland beslutsfattarna i dagligvarubranschen. Men glöm inte bort att stora kundgrupper fortsätter att föredra den fysiska butiken, skriver Fredrik Svedjetun, chefredaktör på Dagligvarunytt.
Publicerad: 11 oktober 2021, 08:59
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I senaste numret av Dagligvarunytt berättar vi om den enorma ökningen för e-handeln under pandemin. Men vi avslöjar också att hela 51 procent av de nya onlinekunderna kommer att e-shoppa mindre framöver och i stället återgå till gamla mönster, skriver Fredrik Svedjetun, chefredaktör på Dagligvarunytt. Foto: Gabriel Liljevall
Ämnen i artikeln:
CoronaVisst har det funkat ganska bra ändå? Vi har träffat kolleger i digitala möten och kommunicerar via Slack och andra innovativa kanaler. Branschevent och kurser har också genomförts online, med tusentals deltagare som sluppit ta tåget till storstaden. Idrottsevenemang har vi kunnat följa med popcorn i tv-soffan utan en massa störande publikljud.
På ett liknande sätt har dagligvarukunderna, tack vare en snabb omställning i branschen, fått hem sina matvaror utan att behöva kliva in i den fysiska butiken.
Det hela är ju fantastiskt. Och förbaskat tråkigt.
I senaste numret av Dagligvarunytt berättar vi om den enorma ökningen för e-handeln i dagligvarubranschen under pandemin. Men vi avslöjar också att över hälften av de nya onlinekunderna kommer att e-shoppa mindre framöver och i stället återgå till gamla mönster.
”Merparten av varorna ska också ner i våra magar, ibland under ceremoniella former, vilket kräver ett visst mått av noggrannhet”
Jag skulle gissa att den siffran är högre i dagligvarubranschen än vad den är för de flesta andra nischer i detaljhandeln. Och förklaringen till det tror jag går att hitta i matvarubutikens roll i samhället, produkternas särskiljande egenskaper, samt faktiskt i vad det innebär att vara människa.
LÄS OCKSÅ: Larmet – så många tänker överge online: ”Går tillbaka till tidigare rutiner”
För många kunder är matvarubutiken en mötesplats där man får möjlighet att se och träffa andra individer. Jag skulle gå så långt som att säga att butiken på vissa orter är själva hjärtat i samhället.
Produkterna som säljs har också den unika egenskapen att de måste konsumeras varje dag, av exakt 100 procent av befolkningen. Merparten av varorna ska också ner i våra magar, ibland under ceremoniella former, vilket kräver ett visst mått av noggrannhet under inköpet.
Allt det här gör att många konsumenter faktiskt föredrar att besöka den fysiska butiken, i synnerhet om hemleveransen i e-handeln kostar mer än bussbiljetten eller bilfärden.
Det är lätt att glömma bort allt detta i den digitala iver som pågår.
LÄS OCKSÅ: Nytt nummer ute: Om branschens satsningar på e-handel – och kundernas framtida onlineköp
Jag är övertygad om att branschens väg framåt består i att dels ta ännu större kliv framåt vad gäller kundupplevelsen i den fysiska butiken, dels utveckla de digitala tjänsterna så att de blir ännu smidigare men också bättre på att erbjuda sådant som den fysiska butiken i nuläget är kung på. Jag tänker exempelvis på exponeringen av produkterna, möjlighet till dialog med butikspersonal och en leverans som sker supersnabbt, helst omedelbart.
Båda dessa områden – och hur de samverkar med varandra – ska vi på Dagligvarunytt fortsätta att fördjupa oss i framöver. Och vi ska så klart göra det i flera olika kanaler, som i papper, digitalt samt på event och andra mötesplatser.
Så att du som läsare kan välja det som passar dig bäst.
PS. Du har väl inte missat Dagligvarunytts djupdykning i hur jämställdheten ser ut i butikstoppen? Läs här:
Unik kartläggning: Så många kvinnor har tagit sig till toppen hos de fem största aktörerna
Männen dominerar de stora formaten – Coop Nord pushar kvinnliga butikschefer att växla upp
Susan Berzelius: ”Jämställdheten vinner när aktörerna blir flexibla och kreativa”
City Gross sämst när det gäller jämställdhet i butikstoppen: ”Tar tid att förändra mönster”
Har du ingen prenumeration på Dagligvarunytt? Lugn, det fixar du här.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Fredrik Svedjetun
Ämnen i artikeln:
Corona