tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Dagligvaruhandeln kan inte lita på politikerna – fortsätt att driva förändring

Publicerad: 18 november 2022, 09:08

Fredrik Svedjetun, chefredaktör på Dagligvarunytt och Market. Foto: Gabriel Liljevall

Svenska dagligvaruhandeln kan inte förlita sig på att politiken ska lösa branschens problem. Det konstaterar Dagligvarunytts chefredaktör Fredrik Svedjetun. Tur då att det finns en sådan förändringskraft bland dagligvaruhandelns ledare, medarbetare och samarbetspartner, skriver han.


Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@bonniernews.se


Nej, det blev inget klang och jubel när regeringen presenterade sin budget häromveckan.
Oppositionen rasar, likaså miljöorganisationer. Även Timbro, som finansieras av Svenskt Näringsliv, är djupt missnöjda och kallar paketet för ”en socialdemokratisk budget”. Också Moderata ungdomsförbundet är starkt kritiskt och konstaterar: ”När väljarna röstat fram en borgerlig regering vill de ha borgerlig politik”.

LÄS OCKSÅ: Trippelhotet mot Ica-butikerna – vd:n slår larm: ”Väldigt många hör av sig och är förtvivlade” 

Sedan har vi alla människor som hade hoppats på en rejäl sänkning av drivmedelspriserna. I stället för utlovade 5-10 kronor sparar de nu några ören litern vid pumpen. ”Vilket djävulusiskt svek”, säger åkeriföretagaren Donald Lundström i byn Moskosel till SVT, och oavsett vad man tycker om bränslepriserna är det lätt att förstå hans frustration.

”Skånemoderater har bjudit ner Ebba Busch på studiebesök. Kanske kan hon då besöka Ica Maxi Cypressvägen, vars elräkning ökade med 670 procent”

Sannolikt korkas det inte heller upp champagne i konferensrummen hos Volvo Cars. Biltillverkaren lanserade sin helelektriska prestigebil EX90 – samma dag som klimatbonusen för elbilar skrotas.

Sedan har vi det här med elpriskompensationen. Tunga Skånemoderater skäms över regeringens besked. ”Det är inte det högkostnadsskydd vi har blivit lovade och som vi lovade våra väljare”, skriver de i en debattartikel i Expressen.

De har nu bjudit ner Ebba Busch på studiebesök till Skåne. Kanske kan hon då besöka Ica Maxi Cypressvägen, vars elräkning ökade med 670 procent i augusti i år. 

LÄS OCKSÅ: Hyreschock väntar matbutikerna vid årsskiftet: ”Detta kan slå ut företag” 

Vi har berättat en hel del om hur energikrisen slår mot handeln. Den här veckan gör vi det igen när handlaren Anu Hagstedt i småländska Fliseryd vittnar om hur hon tvingas skära ner på personal för att överleva vintern. ”Någonstans tar man slut”, säger hon till Dagligvarunytt.

På Twitter pågår något slags tävling om att såga regeringen. 

”Har jag fattat det rätt att de enda som tjänar på nya budgeten är folk som kör bensinbil till jobbet, aldrig går på museum och kungen?”, skriver författaren Jens Liljestrand, en av dem som fått flest ”lajks”.

Det finns dock de som inte är helt missnöjda. LRF ger tummen upp till förlängning av återbetalning av dieselskatt, fortsatt satsning på ”Klimatklivet” och utbyggnad landsbygdens infrastruktur.

”Tur att det finns en sådan förändringskraft bland dagligvaruhandelns ledare, medarbetare och samarbetspartners”

Livsmedelshandlarna och dess vd Pär Bygdeson tycker det är bra med ökade anslag till rättsväsendet, men undrar helt rimligt om det även fortsättningsvis ska vara fritt fram att snatta i landets butiker. Läs mer om det här

Summa summarum kan inte den svenska dagligvaruhandeln förlita sig på att politiken ska lösa branschens problem. Tur då att det finns en sådan förändringskraft bland dagligvaruhandelns ledare, medarbetare och samarbetspartners. Det finns mängder av inspirerande exempel på hur brottslighet kan stävjas, energi sparas, transporter effektiviseras, munnar mättas, företagandet förbättras och hur klimatmål kan uppnås. 

Låt oss fortsätta så.

LÄS OCKSÅ: Lars attackerades av gäng i butiken – fick ändå avslag: ”Man blir förbannad” 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev