Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Gertrud Svensén: Coronatröttheten i samhället försämrar arbetsmiljön i butik

Det blir ofta tjafs och diskussioner när kunder inte vill följa restriktionerna – något som gör arbetsmiljön på butiksgolvet svår.

Publicerad: 26 mars 2021, 08:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anställda i en Coop-butik i Norrtälje tröttnade på att kunderna inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd.


Ämnen i artikeln:

Coop

”Eftersom ingen läser våra skyltar gällande covid-19 så är den här skylten mest att se som utfyllnad.”

Det är lätt att förstå tröttheten hos Coop-medarbetaren i Norrtälje som skrev texten till den skylt som nu blivit viral.

I veckans nummer av Dagligvarunytt har vi tittat närmare på hur arbetsklimatet i landets butiker har förändrats under pandemin. Det är inte någon vidare rolig läsning. Nära hälften av dem som svarat tycker att arbetsförhållandena har försämrats. Det är en betydande skillnad från ett halvår sedan, då bara en av sju tyckte att deras arbetsklimat hade förändrats till det sämre. Många fler uppgav att det tvärtom hade förbättrats, eftersom kunderna visade större förståelse för deras arbetsuppgifter och för branschens roll i samhället.

I dag finns en utbredd coronatrötthet i samhället, som avspeglas inte minst på butiksgolvet. En stor andel av dem som besvarat vår nya enkät vittnar om att det ofta uppstår friktion och tjafs när de ska få kunderna att följa pandemirestriktionerna.

”Det kan handla om enkelriktade in- och utgångar och kunder som vill gå ut där det är spärrat för att det blir närmare till deras parkerade bil. Vissa kunder har ingen förståelse alls” säger Ica-handlaren Katharina Arvidsson.

Till fackförbundet Handels kommer rapporter om att kunder ofta är noggranna med att hålla avstånd till varandra, men att de ser butiksanställda som ”en del av inredningen”.

I början av pandemin sades det ibland att viruset drabbar alla lika. I dag vet vi hur fel det var. Lågutbildade, låginkomsttagare och utrikesfödda löper högre risk att dö i covid-19, visade Dagens Nyheter i en undersökning i veckan. Och på arbetsmarknaden har pandemin gått hårdast åt kvinnor i arbetaryrken, enligt LO-rapporten ”Vi som inte jobbade hemma”.

När kunderna obstruerar är det medarbetarna på butiksgolvet som får ta smällen. ”Medarbetarna är inte anställda för att vara någon slags ordningsvakter men tvingas ofta ta den rollen”, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Det är arbetsgivaren som ansvarar för att de anställda ska kunna utföra sitt jobb utan att bli skadade eller sjuka. Vi andra, kunder och medmänniskor, måste göra vårt för att underlätta det arbetet – inte motverka det.

PS. Med det här numret lämnar jag jobbet som chefredaktör och ansvarig utgivare på Dagligvarunytt och systertidningen Market. Tack för alla mejl och samtal – fortsätt gärna att höra av er till redaktionen och min efterträdare Johan Östberg.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gertrud Svensén

Chefredaktör och ansvarig utgivare

gertrud.svensen@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Coop

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev