Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Johan Östberg: Coronapandemin har visat branschens styrka

Pandemin har visat vilken styrka det finns i dagligvaruhandeln, skriver Johan Östberg. Den kommer att bli viktig även efter pandemin slår han fast.

Publicerad: 14 juni 2021, 11:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Corona

Det ser ut som att sommaren har kommit för att stanna – på fler sätt än ett. Tack vare Norges effektiva vaccinationsprogram och lättade restriktioner ser gränshandeln en framtid med kundbesök på en mer normal nivå. I förra veckans nummer pratade vi med Stora Coop i Storlien som äntligen kan se fram emot ett högtryck från väster när de norska kunderna återvänder. 

Efter drygt ett år av nästan uteslutande negativa nyheter är det verkligen på tiden. I nummer 22 publicerade vi en lång intervju med Eurocash vd Johan Svensson som berättade om de stora uppoffringar som både kedjan och de anställda har gjort under pandemin. 

LÄS MER: Ett år med corona – kaotiskt år för handeln 

Även om corona har drabbat hela samhället har den slagit ojämnt bland dagligvarubutikerna. Bostadsnära butiker har blivit vinnare medan de med citylägen, i köpcentrum och gränshandel har blivit förlorare. Men egentligen är det fel att prata i termer som vinnare och förlorare. På ett övergripande plan har hela branschen hanterat pandemin mycket väl och är på så sätt vinnare.

Oavsett var butiken ligger har det krävts mod, kreativitet och anpassningsförmåga för att hantera allt från hamstringen i början av pandemin, till ansvar för att se till att restriktioner om maxantal i butik och rekommendationer om munskydd efterföljs. Lägg därtill de anställdas berättigade oro för att själva bli smittade.

LÄS MER: Branschen har fått ta för stort coronaansvar

Allt detta visar kraften i dagligvarubranschen. Det kommer att bli viktigt att hålla fast vid den känslan av att ”det här löser vi”. Om dagligvarubranschen lyckas med det finns stora möjligheter att ytterligare flytta fram positionerna. När det sker kommer det att hända spännande saker. 

Avslutningsvis, en stor eloge till alla handlare, butikschefer, avdelningschefer och all er fantastiska personal! Utan ert fantastiska arbete hade pandemin blivit ännu svårare för många.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Johan Östberg

Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

johan.ostberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev