måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Fredrik Svedjetun: Borde inte Ica Sveriges vd ha ägnat all kraft åt Ica?

Borde inte den tidigare Ica-ledningen ha tackat nej till tunga externa uppdrag och i stället ägnat all kraft åt att rusta Ica för framtiden? Det skriver Dagligvarunytts chefredaktör Fredrik Svedjetun.

Publicerad: 1 mars 2023, 12:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagligvarunytts chefredaktör Fredrik Svedjetun.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Ica SverigeIca Gruppen

För snart 1,5 år sedan, i september 2021, kunde Dagligvarunytt berätta om ett utbrett missnöje bland Icas handlare. Kritiken var framförallt riktad mot direktörerna på huvudkontoret i Solna och kan sammanfattas i följande punkter:

• Ica har blivit för toppstyrt av tjänstemän som har för dålig förståelse för dem som varje dag möter kunderna.

• Varför görs miljardinvesteringar i e-handelsanläggningar när butikerna står för 95 procent av försäljningen?

• Ica-handlarnas Förbunds dåvarande vd hade lierat sig för mycket med toppcheferna inom Ica Gruppen – och glömt att han företräder handlarna. ”Balansen” var ur spel.

• Ica tappar löpande till lågpris – varför görs inte mer för att möta detta? Varför är inte Ica mer snabbfotat?

Artikeln om handlarnas kritik kom efter en större kartläggning där vi kunde visa att Ica-butikerna hade haft en sämre försäljningsutveckling än index 20 av de senaste 32 månaderna.

Mycket har hänt sedan dess. Förbundet köpte ut Ica Gruppen från börsen, chefer har bytts ut och arbetet med att vända utvecklingen har intensifierats.

Men också detta tog tid. Vår reporter Thomas Ohlén ställer i en mycket välläst analys relevanta frågor kring varför Icas ledning vaknade så sent, och konstaterar att Icas nya toppchefer Eric Lundberg och Nina Jönsson tvingats ”rivstarta med panikåtgärder”.

Ingen kunde såklart veta att Sverige skulle drabbas av en osedvanligt brutal inflation. Men tecknen på vartåt det barkade fanns redan hösten 2021, då flera experter berättade för Dagligvarunytt att en ”perfekt storm” får matpriserna att skena. Ett Ica som länge tappat till lågpris borde kanske ha gjort mer redan då.

Om det var arrogans, en känsla av att vara oövervinnerlig, eller brist på ork som gjorde att Icas ledning inte lyckades svara tillräckligt kraftfullt på de uppenbara hoten låter jag vara osagt.

Klart är i alla fall att Anders Svensson hade mycket på sitt bord mot slutet av sin period som vd för Ica Sverige. Vid sidan av jobbet på Ica var han bland annat ordförande i Stadium och styrelseledamot i Skistar, två bolag som tillsammans omsätter över 11 miljarder kronor. Det visar Dagligvarunytts granskning av branschtopparnas styrelseengagemang.

Här sticker Svensson ut – ingen annan vd bland dagligvaruaktörerna har åtagit sig så tunga extraknäck utan koppling till den egna verksamheten.

Det är möjligt att Ica har tillskansats mängder av värdefull inspiration genom arbetet för Stadium och Skistar. Men med tanke på den situation Ica har hamnat i väcks ändå frågor om den tidigare Ica-ledningen inte borde ha ägnat all tillgänglig kraft åt att rusta Ica för framtiden.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fredrik Svedjetun

fredrik.svedjetun@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica SverigeIca Gruppen

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev