tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Thomas Ohlén: Triumfen har förbytts till svarta rubriker – och domen kan ännu en gång bli hård från Ica-handlarna

Razzia, husrannsakningar och misstankar om grova insiderbrott. IHF:s jätteaffär har förbytts från triumf till svarta rubriker i fet stil. Domen kan ännu en gång bli hård från Ica-handlarna i Sverige.

Publicerad: 23 mars 2022, 09:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Razzia, husrannsakningar och misstankar om grova insiderbrott i samma mening som namnet Ica gör att domen ännu en gång kan bli hård från dem som sliter med sina Ica-butiker och möter allt hårdare konkurrens, skriver Dagligvarunytts Thomas Ohlén.

Foto: Daniel Norman


Ämnen i artikeln:

Icahandlarnas FörbundIca GruppenIca SverigeIca MaxiIca KvantumIca SupermarketIca Nära

Ica-handlarnas Förbund (IHF) och finansiella partnern AMF jublade strax innan jul över att deras 49-miljardersbud på Ica Gruppen hade accepterats av 90 procent av aktieägarna och redan 13 januari hade Sveriges omsättningsmässigt största detaljhandelskoncern blivit avnoterad från Nasdaq Stockholm.

Nu väntade en tid ny – med stor transparens inom Ica-systemet för att bättre möta framtidens utmaningar och kunna agera långsiktigt.

Men just öppenheten förefaller att ha varit för alldeles stor med tanke på tisdagens razzia på Ica-handlarnas Förbunds kontor i Solna, husrannsakningar hos flera privatpersoner och misstankar om grova insiderbrott.

LÄS OCKSÅ: Razzia mot Ica-handlarnas Förbund efter misstankar om grova insiderbrott 

Redan i september började kursen på Ica Gruppens aktie att stiga märkligt mycket och i slutet av september hade den lyft med 30 procent.

Spekulationer om ett uppköp eller samgående intensifierades i slutet av hösten och IHF:s nya vd Göran Blomberg medgav i en stor intervju med Dagligvarunytt i mitten av februari i år att affären höll på att sinkas på målrakan trots att ”planerna genomfördes under betydande sekretess större delen av fjolåret”.

LÄS OCKSÅ: Göran Blomberg i stor intervju – om handlarnas dröm, Ica-köpet och tydliga planerna: ”Ska släppa fram kraften” 

Ingen inom Ica-handlarnas Förbund är enligt Göran Blomberg för närvarande misstänkt för brott men det finns anledning att ifrågasätta och kartlägga processen från idé till genomförande.

Razzia, husrannsakningar och misstankar om grovt insiderbrott i samma mening som namnet Ica gör att domen ännu en gång kan bli hård

En viss parallell till Ica-transaktionen är börsnoterade Axfood som i slutet av maj i fjol annonserade köpet av hela grossisten Bergendahls Food och 9,9 procent av stormarknadskedjan City Gross och i december följde upp den strukturaffären med att köpa 16,7 procent av aktierna i e-handlaren Mathem.

Inget av detta läckte ut.

Dagligvarunytt avslöjade i september att missnöjet kokade bland många Ica-handlare men dessa skickade i slutet av året betydligt positivare signaler om läget i Ica-rörelsen – och främsta förklaringen var att Ica-handlarnas Förbund med hjälp av AMF hade lyckats köpa ut Ica Gruppen från börsen.

LÄS OCKSÅ: Missnöjet kokar inom Ica – här är spelet bakom Hägglunds plötsliga sorti: ”Från den dagen var han ganska körd” 

Razzia, husrannsakningar och misstankar om grova insiderbrott i samma mening som namnet Ica gör att domen ännu en gång kan bli hård från dem som sliter med sina Ica-butiker och möter allt hårdare konkurrens.

Och vad säger konsumenterna när den här typen av extremt negativa nyheter för marknadsledaren skapar stora svarta rubriker även utanför affärstidningarnas normala läsekrets?

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev