måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Thomas Ohlén: Sju miljoner till Strömberg för en överlämning – det sista Ica behöver just nu

Ica-handlarna pressas hårt av lågpriskedjorna. Samtidigt försvinner 200 positioner på Ica Sverige. Då får Per Strömberg sju miljoner – för en överlämning. Det skriver Thomas Ohlén i en kommentar.

Publicerad: 9 mars 2023, 09:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ica Gruppens tidigare vd Per Strömberg fortsätter att få hög ersättning av bolaget. Fram till och med 30 juni får han sju miljoner kronor för en överlämning till efterträdaren Nina Jönsson.


Ämnen i artikeln:

Ica GruppenIca SverigeNina JönssonEric Lundberg

Nina Jönsson ersatte 1 januari i år Per Strömberg på Ica Gruppen men den tidigare och nya vd:ns överlämning är formellt inte i mål utan fortsätter fram till och med kommande halvårsskifte.

I alla fall pengamässigt.

Per Strömberg belönas enligt årsredovisningen med sju miljoner kronor för besväret och styrelsens ordförande Claes-Göran Sylvén förklarar i en intervju med Dagligvarunytts systertidning Dagens industri att Ica Gruppen ”velat säkra vd-posten fram tills dess att en ny vd tillträtt”.

Sju miljoner kronor är ett extremt högt belopp för en överlämning som borde ha varit klar redan innan årsskiftet och kommer rimligen att sticka i ögonen hos pressade svenskar som tvingas att vrida och vända på pengarna för att få privatekonomin att gå ihop när priserna på så gott som allt har ökat senaste året och Riksbanken fortsätter att trycka upp räntan för att få ned inflationen.

Men det är inte bara hushållen som har det kämpigt utan det gäller i hög grad alla Ica-handlare som aldrig har varit så konkurrensutsatta som sedan sommaren 2022.

LÄS OCKSÅ: Ica-vd:n om kraftiga volymtappen – och lågprisformat: ”Vi behöver vända utvecklingen”

Ica Gruppens kvartalsrapporter har tydligt visat vilken svag försäljningsutveckling Ica-butikerna har haft jämfört med branschens index och särskilt Axfood som tack vare Willys och gränshandeln i Eurocash tar stora marknadsandelar (Lidl presenterar sina siffror för 2022 först efter sommaren).

Etablerade lågpriskedjor som Willys och Lidl och Coops uppstickare Xtra stjäl enligt GFK:s kartläggningar av hushållens inköp av dagligvaror kunder och pengar från Ica-butiker eftersom de inte alls har samma starka prisimage hos konsumenterna.

LÄS OCKSÅ: Lidls historiska triumf – har gått om Ica Maxi och närmar sig Willys

Samtidigt pressas Ica-handlarna ekonomiskt av höga elpriser och indexerade hyror som har stigit kraftigt.

Dagligvarunytt visade i en stor granskning hösten 2021 att missnöjet kokade bland många Ica-handlare och kritiken riktades särskilt mot då börsnoterade Ica Gruppen och dotterbolaget Ica Sverige.

LÄS OCKSÅ: Missnöjet kokar inom Ica – här är spelet bakom Hägglunds plötsliga sorti: "Från den dagen var han ganska körd"

I slutet av december kommunicerade Ica Sveriges nya vd Eric Lundberg att 200 så kallade positioner behövde tas bort så att företaget skulle kunna reducera kostnaderna med en miljard kronor för att ha möjlighet att investera.

Det är ingen kvalificerad gissning att de medarbetarna undrar och har synpunkter på att Ica Gruppens tidigare vd får sju miljoner kronor för en överlämning.

En deal är en deal men inget hindrar väl Per Strömberg att tacka nej till den överenskomna överlämningsersättningen?

LÄS OCKSÅ: Så ska Eric Lundbergs sparpaket ge lägre priser: ”Ytterligare neddragningar kan inte uteslutas”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev