måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Ellen Larsson: Nu krävs handlingskraft från Ica – oavsett rättsligt utfall

Köttfärsskandalen 2007 fick Ica att agera resolut genom att samla alla handlare till krismöte. Året efter skandalen inrättade Ica dessutom en granskande ansvarsnämnd. Då gällde det fyra butikers fiffel med köttfärs – i dag figurerar 18 personer med koppling till Ica i en omfattande insiderhärva. Det kräver handlingskraft – oavsett rättsligt utfall.

Publicerad: 13 april 2022, 11:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagligvarunytts Ellen Larsson.

Foto: Gustaf Olsson


Ämnen i artikeln:

Icahandlarnas FörbundIca Gruppen

Insiderhärvan är en unik situation för Ica – både i omfattning och i sitt slag. Att köpa ut ett bolag i Icas storlek från börsen gör man rimligen bara en gång. 

När köttfärsskandalen briserade 2007 efter ett avslöjande i SVT:s Uppdrag granskning gällde det fyra Ica Maxi-butiker och felaktig hantering av för gammal köttfärs.

I dag är 18 personer – alla med koppling till Ica – föremål för Ekobrottsmyndighetens utredning om grovt insiderbrott. 

Var och en av dessa får bära ansvaret för sina egna handlingar – det kan inte Ica som företag lastas för. 

Men oavsett om de döms i juridiskt mening eller inte så har brottsmisstankarna redan väckt ilska och irration i Icas egna led. 

”Men för Sveriges största detaljist borde misstankarna om insideraffärer också väcka frågor om det är dags att se över något i företagskulturen”

Och säkerligen också hos en hel del konsumenter med näsa för nyheter. 

Om det nu uppstår situationer där generationsskiften går i stöpet för att tilltänkta arvtagare inte tas upp i Ica-handlarnas Förbunds gemenskap eller för att handlare utesluts så är det en tragedi för alla som berörs. 

Men för Sveriges största detaljist borde misstankarna om insideraffärer också väcka frågor om det är dags att se över något i företagskulturen. 

Icas slogan om ”fria handlare i samverkan” får nämligen en dålig eftersmak efter insiderhärvan där många av de misstänkta visat sig ha nära band till varandra.

LÄS OCKSÅ: Ica-härvan är en familjeaffär – vi har kartlagt de nära banden mellan de misstänkta  

Nu blev det lite för mycket frihet och samverkan kanske många tänker, även om alla så klart kan ha agerat på den berömda ”magkänslan”. 

Men misstankarna i sig blir ett problem för alla hederliga, hårt arbetande handlare runtom i landet som redan brottas med nidbilden av att vara giriga. 

Ica centralt agerade resolut då – när den tredje statsmakten granskande några butikers fiffel med för gammal köttfärs. Bland annat sammankallades alla 1 400 handlare i ett krismöte på Folkets hus i Stockholm. 

”Icas slogan om 'fria handlare i samverkan' får nämligen en dålig eftersmak efter insiderhärvan där många av de misstänkta visat sig ha nära band till varandra.”

Dessutom inrättades Icas ansvarsnämnd året efter skandalen vars hårdaste sanktion är att utesluta en medlem ur förbundet. Nämnden har bland annat fortsatt att granska köttfärsincidenter i butiker – med olika sanktioner som följd. 

Oavsett rättsligt utfall i den pågående insiderhärvan är det ”anmärkningsvärt att ens figurera i sådana här sammanhang” som handelsexperten Ulf Johansson uttryckte det i en intervju med Dagligvarunytt nyligen. 

LÄS OCKSÅ: Experten tror att Ica får ta kampen lokalt: ”Handlaren har bästa villan och dyraste bilen på orten”   

Under pågående rättsprocess får vi räkna med att företrädare för Ica följer skolboken för krishantering och lägger locket på utåt. 

Men för att ena de egna leden och ge förnyad trovärdighet åt Icas idé om fria handlare i samverkan behöver Ica ge prov på handlingskraft snarare än denna talande tystnad.
Hittills har ingen antagit den utmaningen. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev