söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Thomas Ohlén: Insiderbrott värre än köttfusket – det här kan vara Icas största skandal

Razzia, husrannsakningar – och två handlare som begärts häktade. Ica-handlarnas Förbunds köp av Ica Gruppen har blivit en mardröm. Straffrättsligt är insiderbrott betydligt allvarligare än köttfärsskandalen.

Publicerad: 24 mars 2022, 15:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Straffrättsligt är insiderbrott betydligt allvarligare än köttfärsskandalen 2007”, skriver Dagligvarunytts Thomas Ohlén i en kommentar.

Foto: Daniel Norman


Ämnen i artikeln:

Icahandlarnas FörbundIca GruppenIca SverigeIca MaxiIca SupermarketIca KvantumIca Nära

Köttfärsskandalen briserade i slutet av 2007 när ”Uppdrag granskning” i Sveriges Television avslöjade att gammal köttfärs fick ny och framflyttad datumstämpel och att kött som hade legat på golvet i fyra Ica Maxi hamnade i kundernas korgar.

Ica Sverige kallade alla 1 400 Ica-handlare till krismöte på Folkets hus i Stockholm.

Och de fyra som ägde Ica-butikerna riskerade att förlora medlemskapet i förbundet.

LÄS OCKSÅ: Ica-topp och handlare begärs häktade efter razzian 

Nu har två Ica-handlare begärts häktade av Stockholms tingsrätt eftersom de är misstänkta för grova insiderbrott i spåren av Ica-handlarnas Förbunds och AMF:s 49-miljardersköp av tidigare börsnoterade Ica Gruppen.

Den ena av de två Ica-handlarna är dessutom styrelseledamot i Ica-handlarnas Förbund (IHF) och detta är givetvis ytterst graverande och pinsamt för förbundet – även om vd Göran Blomberg gör sitt yttersta för att påpeka att den juridiska personen IHF inte är misstänkt för något brottsligt kopplat till budet på Ica Gruppen.

Hittills har en tredje person med ledande roll inom Ica också begärts häktad men risken för Ica-systemet är att ännu fler blir det kommande dagar.

Domstolshandlingar som Dagligvarunytt hämtat från Tingsrätten visar att 13 personer är misstänkta för insiderbrott eller grovt insiderbrott och förekommer i Ekobrottsmyndighetens utredning.

LÄS OCKSÅ: Därför genomfördes razzian – och det här händer nu: ”Mejl och bandade telefonsamtal väldigt bra bevisning” 

Konsumenternas dom var stenhård efter köttfärsskandalen och den slog hårt mot hela Ica och därmed alla Ica-handlare som sköter sina butiker och privatekonomi prickfritt och gör sitt yttersta för att vara främsta inköpsalternativet på sin lokala marknad.

Köttfärsskandalen är ett väl googlat ord och drygt 14 år senare finns knappast någon vuxen konsument som inte kopplar det till just Ica.

”Grovt insiderbrott” är inte lika greppbart för allmänheten som ”köttfärsskandal” men när det nu inte helt överraskande bekräftats att Ica-handlare är misstänkta kan allmänhetens dom mot Ica ännu en gång bli hård.

Straffrättsligt är misstänkta grova insiderbrott utan tvekan värre än fusket med köttet.

LÄS OCKSÅ: Thomas Ohlén: Triumfen har förbytts till svarta rubriker – och domen kan ännu en gång bli hård från Ica-handlarna 

Ica-handlare med stora och lönsamma butiker som årligen tar större aktieutdelningar från sina butiksbolag beskylls då och då för att vara giriga av såväl kollegor som konkurrenter och allmänhet.

Men att eventuellt bli rik på mat borde väl inte ses som något suspekt eller brottsligt jämfört med att använda budinformation på ett otillbörligt sätt och tjäna pengar på pengar?

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev