måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Agneta Renmark: Alkoholförbudet på krogen är ingen given succé för handeln

Regeringen vill stoppa all alkoholförsäljning på krogen efter klockan 22 på kvällen. Om det är rätt åtgärd för att stoppa spridningen av corona råder det delade meningar kring. Men det är en spark rätt i skrevet på en bransch som redan ligger ned.

Publicerad: 13 november 2020, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Shutterstock


Coronapandemin har slagit hårt mot många branscher, men en av de branscher som haft det tuffast är utan tvekan restaurang- och besöksnäringen. Här har företagarna kämpat hårt med att hålla näsan över vattenytan sedan i våras och har varit både innovativa och snabba med att anpassat sig till alla nya bestämmelser.

Nu hade branschen laddat för den kommande julbordssäsongen, en tid på året som betyder oerhört mycket för krogvärlden. En bra december kan – även ett normalt år – vara skillnaden mellan svarta och röda siffror.

I det läget presenterar regeringen ett förslag om att alkohol inte ska få säljas och serveras på krogar efter klockan 22, helt utan förvarning eller dialog med branschorganisationen Visita.

Restriktionen ska gälla från den 20 november och fram till den sista februari näst år, och innebär att alla restauranger med alkoholtillstånd måste stänga senast klockan 22.30.

För ja, utan alkohol stannar krogen. Eller, det blir i alla fall extremt svårt att få ekonomin att gå ihop.

I mitt flöde på sociala medier fullständigt rasar krögare och kockar och alla andra som jobbar i eller med restaurangbranschen. Förbudet kallas allt från ”pungspark” till ”ren idioti”, det startas namninsamlingar samtidigt som det lyfts krav på kompensation.

Jag slår en signal till Fredrik Malmstedt, välrenommerad kock på Ica Maxi Haninge som har många år i restaurangbranschen bakom sig, både som kock, krögare och konsult.

”Jag lider verkligen med kollegerna” säger han, och förklarar det absurda i situationen där krogarna uppmanas att hålla öppet precis som vanligt samtidigt som mattan för möjligheterna att få verksamheten att gå runt rycks bort.

För ja, utan alkohol stannar krogen. Eller, det blir i alla fall extremt svårt att få ekonomin att gå ihop: många kommer att tvingas att kasta in handduken för gott.

”Både vi som jobbar i butik och på krogen har varit fantastiskt duktiga på att anpassa oss till alla restriktioner, vi håller avstånd, glesar ut antal bord och stolar, har maxgränser för antal kunder/gäster som får vara på plats. Samtidigt ser vi hur folk sitter packade som sillar på flyg, tåg och bussar och andra statliga och regionala verksamheter. Det är klart att stämningen är upprörd!” säger Fredrik Malmstedt.

Att restaurangbranschen får det tufft brukar per automatik innebära att dagligvaruhandeln får det bättre – den som inte längre kan äta eller dricka på krogen får ju helt enkelt göra det hemma i stället.

Men enligt Fredrik Malmstedt är det få inom handeln som gläds över detta faktum:

”Restaurang och butik blir allt mer sammanflätade och inspireras av varandra. Ett sådant här förbud får oss alla att må dåligt”.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev