Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”SVT sprider förvirrande budskap om hälsa”

Som public service-företag har SVT ett ansvar att inte bidra till ökad förvirring kring mat och hälsa. Programmet ”Fråga doktorn hälsa” sprider direkt felaktiga budskap, menar Maria Sitell, Elisabet Rytter och Ingrid Larsson.

Publicerad: 12 mars 2021, 10:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fråga doktorn hälsas vetenskapliga ansats föll bort redan i premiären, menar Maria Sitell, Elisabet Rytter och Ingrid Larsson.

Foto: Creative Commons


Ämnen i artikeln:

Livsmedelsföretagen

Programmet ”Fråga doktorn hälsa” säger sig vilja inspirera till ett hälsosamt liv på ett ”härligt och vetenskapligt sätt”. Tyvärr föll den ”vetenskapliga” ansatsen bort redan i premiären.

I avsnittet ger så kallade experter hemmasnickrade tolkningar av vad som är bra mat. Till exempel att skära bort fettet på köttet, att äta fibrer så att inte magbakterierna äter upp slemhinnan i tarmen, att undvika processad mat och vitt mjöl, att äta mat med lågt glykemiskt index för att minska i vikt, med mera. Utifrån aktuell kunskap är dessa så kallade råd i bästa fall kraftigt förenklade men i flera fall direkt felaktiga. 

Enligt den samlade evidens som finns kring sambandet mellan mat och hälsa är det tydligt vilka råd som ger mest positiva hälsoeffekter. De återfinns i Livsmedelsverkets kostråd som är baserade på analys av tusentals vetenskapliga artiklar. De säger entydigt att ett kostmönster som består av mer fullkorn, grönsaker, frukt, fisk, skaldjur, nötter och frön och mindre rött kött, salt och socker förebygger våra största levnadsvanesjukdomar.

I ett inslag mättes blodsockret på två av deltagarna, före och efter intag av apelsinjuice respektive apelsinklyftor. Men berodde skillnaden i blodsockersvar på att klyftorna innehåller fibrer men inte juicen? Att mängden juice som dracks innehöll mer socker än apelsinklyftorna? På individuella skillnader mellan de två ”försökspersonerna”? Den här sortens ”experiment” skapar bara förvirring och oro. Inte minst då man tidigare i programmet nämnt att om man efter en måltid har blodsocker över 11 mmol/l så har man diabetes.

Så här kan det inte gå till. Som public service-företag har SVT ett ansvar att inte bidra till den redan stora förvirringen inom mat och hälsa. Tyvärr är detta långt ifrån första gången som SVT tar in okvalificerade personer för att ge mat- och hälsoråd. Är det för tittarsiffrorna som SVT hellre anlitar personer som ger ”sensationella” råd utifrån enstaka studier än experter som utgår från den samlade vetenskapen?

Vem bör då SVT bjuda in som experter? Förslagsvis personer med en gedigen utbildning och kunskap i ämnet och som är uppdaterade i aktuell forskning. Hit hör leg dietister, nutritionister, läkare med nutritionsspecialisering och de som forskar inom sambandet mellan mat och hälsa. Som tur är finns det ingen brist på sådana personer, och vi hjälper gärna SVT att hitta dem.

Maria Sitell, legitimerad dietist, Brödinstitutet

Elisabet Rytter, medicine doktor nutrition, Livsmedelsföretagen

Ingrid Larsson, näringsfysiolog, docent Sahlgrenska universitetssjukhuset

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Livsmedelsföretagen

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.