tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Sverigedemokraterna: ”Stoppa skjutningarna genom att prioritera brott i butik”

Varje skjutning och varje brott som genomförs av kriminella som en gång började som snattare är ett grovt misslyckande. Det skriver SD:s Richard Jomshof och Katja Nyberg som kräver att polisen prioriterar instegsbrotten.

Publicerad: 5 december 2022, 10:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverigedemokraterna Katja Nyberg, talesperson i polisfrågor, och Richard Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott.


2022 blir ännu ett dystert rekordår i antal skjutningar. Frågan om hur vi får stopp på denna eskalering är akut och behöver komma upp på regeringens bord omgående.

För att kunna fullfölja sitt uppdrag behöver svensk polis ökade resurser, både ekonomiskt och lagföringsmässigt. Men problematiken ligger även i hur myndigheten styrs. Det finns en omvittnad ledningskultur inom polisen som hämmar en sund utveckling där det strategiska och operativa polisarbetet inte analyseras och utvärderas som det borde. Här har den tidigare S-ledda regeringen ett stort ansvar i sitt misslyckande med att styra polismyndigheten.

Ett av de uppdrag där polisen har misslyckats är att hämma antalet instegsbrott. Ett brott som nedprioriterats är exempelvis stöld i butik som är ett vanligt första brott för många yrkeskriminella.

Branschorganisationen Livsmedelshandlarna har för att sätta fokus på hur polisen arbetar med brott i butik drivit projekt Överklaga. Ett 20-tal butiker från norr till söder har under sex månader polisanmält merparten av de brott som har begåtts i butikerna för att se hur polisen hanterar anmälningarna. 

”Ett brott som nedprioriterats är exempelvis stöld i butik som är ett vanligt första brott för många yrkeskriminella”

Några av erfarenheterna är att övervakningsfilmer som lämnats till polisen har slarvats bort, handlare har uppgett att det finns vittnen som ombetts att själva hålla förhör och de flesta anmälningar har blivit liggande utan åtgärd. I de fall beslut har tagits att lägga ner ärendet har det skett på felaktiga grunder. Projektet har kommit fram till att livsmedelshandlarnas anmälningar varken hanterats rättssäkert eller professionellt vilket är något som i dag genomsyrar stora delar av polisorganisationen.

Varje skjutning och varje brott som genomförs av kriminella som en gång började som snattare är ett grovt misslyckande. Om samhället menar allvar med att stoppa rekryteringen av unga till gängbrottsligheten är hanteringen av brott i butik av fundamental betydelse. 

Här vill vi i Sverigedemokraterna se till att polisen prioriterar instegsbrotten för att ändra riktning för de ungdomar som löper akut risk att dras in i gängkriminella kretsar. 

För att lyckas med detta behöver vi ändra hur Polismyndigheten bedriver sin verksamhet. Att sätta stopp för brott i butik är ett konkret steg för att stoppa rekryteringen av barn och ungdomar till gängkriminaliteten och måste prioriteras av polisledning under kommande mandatperiod. 

Richard Jomshof (SD),
ordförande i Justitieutskottet  
Katja Nyberg (SD),
talesperson för polisfrågor

Fotnot: Artikeln har tidigare publicerats i en längre version i Expressen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev