Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Svenskt Trä: Transportförpackningar ska också vara hållbara

Publicerad: 21 september 2020, 15:52

När träpallar byts ut mot plastpallar så ser vi att hela sanningen inte är berättad, skriver AnnCharlotte Wigert och Claes Arvidsson.


Ämnen i artikeln:

Livsmedelstransport

När en del företag byter ut sina lastpallar i trä mot lastpallar i plast måste vi reagera. Konsekvenserna av att ersätta trä med plast blir att vi fortsätter att ta av jordens ändliga resurser och går miste om produkter av förnybart material som dessutom binder koldioxid under lång tid, skriver företrädare för Svenskt Trä.

Det är inte bara träindustrin som anser att det finns bättre alternativ till plastförpackningar. Och det är minst lika viktigt att fasa ut den fossila plasten i de stora logistikflödena med transportförpackningar så som lastpallar, som att förbjuda engångsartiklar som sugrör och plastpåsar.

En del företag väljer nu att byta ut sina lastpallar i trä mot plastpallar. När vi ser vad som kan ligga bakom dessa beslut hittar vi bland annat en livscykelanalys som inte berättat hela sanningen. 

 

I analysen jämförs en specialanpassad lastpall i plast med en EUR-standardpall i trä. Det vi måste komma ihåg är att EUR-pallen är standardiserad för att klara stora påfrestningar inom all typ av logistikverksamhet, inte minst tung verkstadsindustri. Om en pall av trä dimensioneras för att ”endast” klara de krav som ställs inom livsmedelsindustrin skulle en betydligt lättare pall kunna tillverkas.

Analysen visar även att en pall i plast kan användas 104 gånger medan pallen i trä endast kan användas nio gånger. I en annan rapport läser vi dock att en lastpall i trä kan användas cirka 20 gånger inom livsmedelsbranschen och när pallen inte längre uppfyller de hygieniska kraven har den ett fortsatt liv inom andra branscher. När vi räknar på det ser vi att en lastpall i trä kan användas minst 70 gånger innan den blir till bioenergi.

En lastpall ska motstå stora påfrestningar oavsett material. Pallar av trä går med enkla verktyg att laga för att åter uppfylla kraven. En pall av plast möter större utmaningar i det här skedet då pallen inte går att laga med samma enkla teknik.

 

Vilket material vi väljer att producera våra förpackningar av spelar roll för miljön. Till skillnad mot fossila material kan trä återskapas inom en mänsklig livslängd medan fossila material kräver 50 till 500 miljoner år för att återbildas.

En förutsättning för att många företag ska kunna välja ett förnybart förpackningsmaterial är att träförpackningsindustrin anpassar sina produkter utifrån nya behov och logistikkedjor. Beställare av lastpallar måste därför begära specialanpassade produkter av träförpackningsindustrin. Samtidigt behöver träförpackningsindustrin följa utvecklingen och vara lyhörda för att kunna möta nya krav.

Låt oss samarbeta och tillsammans skapa förpackningar som är både miljömässigt och tekniskt hållbara.

AnnCharlotte Wigert, projektledare, Svenskt Trä

Claes Arvidsson, VD för Vida Packaging och ordförande i Svenskt Träs Träförpackningskommitté

 

Ämnen i artikeln:

Livsmedelstransport

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News