Debatt
Svenskt Trä: Trä bidrar till morgondagens cirkulära ekonomi
Vårt mål är att hitta den bästa lösningen som passar in i morgondagens cirkulära ekonomi och därför spelar det stor roll vilket material vi väljer att producera våra förpackningar av, skriver företrädare för Svenskt Trä.
Publicerad: 6 november 2020, 08:56
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Svenskt Trä skrev, tillsammans med representanter för träförpackningsindustrin, den 21 september en debattartikel där vi förklarade varför transportförpackningar i trä borde vara det mest hållbara alternativet. Svenska Retursystems Pontus Björkdahl svarade med en replik den 6 oktober. Vi uppskattar den hand Pontus Björkdahl sträckt ut och kommer att följa upp detta för att se vilka förutsättningar det finns för framtida lösningar i trä.
Träförpackningsindustrin drivs, liksom Svenska Retursystem, av att hitta hållbara förpackningslösningar. Vårt mål är också att hitta den bästa lösningen som passar in i morgondagens cirkulära ekonomi och därför spelar det stor roll vilket material vi väljer att producera våra förpackningar av.
När det gäller transportförpackningar bör trä stå med i beräkningen för det mest hållbara materialet. Träförpackningsindustrin gör både riktigt stora och mycket små förpackningar utan att tumma på kvalitet och teknisk hållbarhet. En lastpall i trä kan både vara standardiserad eller specialanpassad. Den går mycket väl att använda fler gånger än nio. Även om vi slutar använda den inom en bransch så kan den cirkulera många gånger till i nästa. Varje köpare ansvarar givetvis även över att välja en seriös leverantör, rätt kvalitet för ändamålet och följa kravspecifikationen för förpackningen.
För oss är det viktigt att vi tar hänsyn till att trä faktiskt är förnybart, det kommer inte att ta slut. Många andra material kommer från ändliga källor såsom olja. Trä är förnybart samtidigt som det också binder och lagrar koldioxid under hela sin livslängd, både som växande träd och i färdiga produkter som hus, möbler och förpackningar. Varje kubikmeter trä lagrar så mycket som ett ton koldioxid.
Vi tar gärna upp en dialog för att hitta den bästa lösningen. Samtidigt vill vi fortsätta att uppmana träförpackningsindustrin till att anpassa sina produkter utifrån nya behov och krav. Beställare av lastpallar ska också våga efterfråga nya eller specialanpassade produkter av träförpackningsindustrin.
Vi tror att det är på så sätt vi tillsammans kan skapa förpackningar som är både miljömässigt och tekniskt hållbara och som passar in i morgondagens cirkulära ekonomi.
AnnCharlotte Wigert, projektledare, Svenskt Trä
Claes Arvidsson, VD för Vida Packaging och ordförande i Svenskt Träs Träförpackningskommitté
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.