Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Svensk Handel: Nu måste vi öppna gränsen mot Norge igen

Förhoppningen är att misstanken om att andra skäl än pandemi och smitta ligger bakom gränshindren mellan Sverige och Norge är felaktiga och att borttagandet av gränshinder nu är nära förestående, skriver Mats Hedenström, Svensk Handel.

Publicerad: 28 januari 2022, 09:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk Handel.


Ämnen i artikeln:

GränshandelSvensk Handel

När det nordiska samarbetet behövdes som mest fungerade det som allra sämst. Det är den bittra eftersmaken av de gränshinder som införts mellan Norge och Sverige. Människor i regioner där gränsen normalt bara är en linje på kartan har fått uppleva åtskillnad som inte är värdig för broderfolk. Pandemin har skapat sociala sår som kommer att ta tid att läka och ju längre gränshindren kvarstår och ju tveksammare skälen blir, desto längre kommer tiden för återgång till de normala relationerna bli.

Men det har inte bara blivit sociala konsekvenser av gränsrestriktionerna. Den omfattande gränshandeln längs med hela gränsen mellan de båda länderna har förpassats till dvala och med det har de 7 200 arbetstillfällen som gränshandeln skapar varit föremål för uppsägningar, varsel och permitteringar. Det innebär naturligtvis oerhörda konsekvenser för kommuner där handeln ofta är den dominerande näringen på orten och sannolikt en bidragande orsak till att unga människor får jobb och stannar kvar.

Handelsresorna över gränsen till Nordby, Charlottenberg eller Årjäng drivs främst av de höga priserna i Norge men vi får inte glömma att de svenska shoppingdestinationerna också medför ett radikalt mycket större varuutbud relativt vad andra regioner med motsvarande befolkning normalt erbjuder. För att ta Strömstad som exempel så har staden med cirka 13 000 invånare ett utbud och en handel som motsvarar en elva gånger större stad. Det är ett utbud som invånare i såväl norra Bohuslän som Östfold kan dra nytta av. 

Den omfattande gränshandeln längs med hela gränsen mellan de båda länderna har förpassats till dvala.

Då den norska konsumtionen i Sverige omsätter nära 28 miljarder ett normalt år är det frestande att tänka tanken att det finns andra, mer protektionistiska, politiska tankar bakom gränshindren än att bara hindra smitta. Norrmäns handel i Sverige utgör tre procent av den svenska detaljhandeln och hela fem procent av den norska detaljhandeln och därmed en betydande del av ekonomin, och att göra det tillräckligt krångligt och dyrt att korsa gränsen gör att en del av den handeln stannar i Norge. 

Förhoppningen är att misstanken ovan om att andra skäl än pandemi och smitta ligger bakom gränshindren är felaktiga och att borttagandet av gränshinder nu är nära förestående. Låt oss hoppas att vi framåt våren återigen får välkomna varandra som broderfolk och påbörja vägen mot återuppbyggnad av såväl sociala relationer som ekonomi. 

Mats Hedenström, näringspolitisk chef, Svensk Handel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

GränshandelSvensk Handel

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev