Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Svensk Handel: ”Fel att skydda storbolag mot matbutiker”


Regeringens förslag inskränker matbutikernas rättigheter gentemot multinationella bolag som Coca-Cola och svenska jättar, som Arla, menar Karin Johansson, vd för Svensk Handel. Lagen kan klubbas redan om några veckor.

Publicerad: 26 februari 2021, 08:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Karin Johansson, vd för Svensk Handel, menar att Sverige bör följa intentionen med förslaget – att skydda den lilla aktören mot den stora – inte tvärtom.

Foto: Press


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Regeringen är på god väg att införa en lag som ska skydda storbolag som Coca-Cola, Unilever och Arla mot deras betydligt mindre kunder i dagligvaruhandeln. Trots att Konkurrensverket, myndigheten som ska kontrollera att de nya reglerna efterlevs, har ifrågasatt förslaget väljer landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att gå fram med ett lagförslag som innebär att ett 30-tal globala livsmedelsjättar får stärkt förhandlingsstyrka.

Grundsyftet med EU-direktivet Unfair Trading Practices (UTP) är att skydda den mindre aktören i livsmedelskedjan mot den större. Det kan handla om att inköpsprocesser regleras genom exempelvis regler för avbeställningar, betaltider eller ändringar i avtalsvillkor. När direktivet nu ska bli svensk lag är det minst sagt förvånande att regeringen går längre än EU-förslaget och även väljer att skydda multinationella storbolag.

Konkret kan det innebära att det blir svårare att ändra en beställning från Coca-Cola eller att det blir tuffare för matbutiken att avbeställa glass från marknadsledande GB-glass som ägs av Unilever. Butiken som inser att en mjölkleverans måste avbokas för att undvika matsvinn riskerar att bryta mot lagen när de ringer upp Arla, ett av världens största mejeriföretag, för att ändra ordern. I värsta fall riskeras en sanktionsavgift på en procent av årsomsättningen.

Grundtanken med förslaget var att ge skydd åt den lilla bonden mot större livsmedelsföretag. Det var därför som EU-direktivet enbart innebar skyldigheter för storbolag med en årsomsättning på över 3,5 miljarder, något som den svenska regeringen vill göra avsteg ifrån. Vantolkningen av EU-direktivet håller på att spela livsmedelsjättarna i händerna.

Även EU:s konkurrensmyndighet har ifrågasatt förslaget och går så långt som att uttrycka att det är direkt olämpligt att skydda multinationella livsmedelsindustrijättar. Dessutom innebär regeringens förslag ett avsteg från riksdagens tillkännagivande om att EU-direktiv bör genomföras på miniminivå och inte som i detta fall överimplementeras.

Svensk Handel kräver förändring innan lagen träder i kraft och det är bråttom. Redan om några veckor ska lagstiftningen behandlas i riksdagen. Sverige bör följa intentionen med förslaget – att skydda den lilla aktören mot den större, inte tvärtom. Regeringen bör därför undanta det 30-tal globala livsmedelsjättar från skydd. Allt annat vore direkt felaktigt.

Karin Johansson, vd Svensk Handel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev